Pre 85 godina rođena je čuvena "Đerdanka": Mira Vasiljević i njeni pevački biseri (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 4

Mira je uporedo gradila i karijeru radio pevača i diskografsk-estradnu karijeru. Zbog pesme je napustila posao nastavnika muzike i za života postala istaknuti estradni umetnik.

Miroslava Mira Vasiljević, devojačko Kostadinović, rođena je na današnji dan 25. novembra 1934. u Ripnju. Kad joj je bilo deset godina, izgubila je oca u borbama za oslobođenje Beograda. I Mira i njen brat Lale (jedan od prvih pevača Buce Jovanovića, snimio samo tri ploče) nasledili su očevu muzikalnost.

Reče Mira u mojoj radio emisiji: "Pevala sam ne samo iz ljubavi, nego i da pobegnem od sirotinje." Radila je sa majkom najteže poslove na selu, nadničila da bi preživela. Često mokrih čarapa i kaljavih cipela završava osnovnu školu u Ripnju i Srednju muzičku školu Mokranjac u Beogradu, teorijsko nastavni odsek. Kada je majka zbog sirotinje došla da je ispiše iz muzičke škole, čuveni profesori Vasilije Mokranjac i Duško Kostić izdejstvovaše joj i državnu stipendiju i preporučiše Radio Beogradu. Od '61. je solista nacionalnog radija, a od '65. postaje  prva dama u pevačkom jatu Buce Jovanovića. Sa Bucom snima svoj prvenac "Devojačka kletva". Nešto razmišljam, kletva nije bogougodno delo. Ako je devojačka, valjda se i prašta. Mada, bilo je i gorih kletvi. Lepa Lukić je sa Bucom snimila pesmu: "Dabogda ti zmija oči ispila"!

U vreme kad je Mira zakoračila u diskografiju, samo radio pevači mogli su da snime ploču. Nekako u isto vreme kad i Mira započinje i Lepa Lukić. Onako  mlade, lepe i muzikalne, snimaju i u duetu nekoliko pesama.

Mira Vasiljević, muzička apoteka Printskrin: Youtube

Mirina muzikalnost je fascinirala i ostale narodnjačke kompozitore. Sa Mijom Krnjevcem, Perom Tanasijevićem i Ilijom Spasojevićem snima nekoliko hitova: "Šumadija u jesenje dane", "Zri tamnjanika", "Život piše uspomene", "Danas mi je dragom rođendan"...

Ubrzo počinje i sama sebi da komponuje i piše stihove. Kad je snimila svoju pesmu "Sini munjo udri grome", postala je jugoslovenska zvezda. Doduše, ova pesma se shvatala uglavnom neozbiljno, često parodijski i karikaturalno. U mojoj emisiji smo dali autentično tumačenje ovog hita. Poenta pesme, naime, nije prizivanje munje i groma, nego briga žene za svojim čovekom. Ona se, jadna, "plaši da joj tako pijan ne zaluta".

Mira je uporedo gradila i karijeru radio pevača i diskografsk-estradnu karijeru. Zbog pesme je napustila posao nastavnika muzike i za života postala istaknuti estradni umetnik. Ipak, njeno najveće delo je ženski ansambl "Đerdan". Zbog "Đerdana" je postala legenda, ne glumeći zvezde i ne jureći njihov sjaj. Kaže da je poslušala na vreme savet svoga muža: "Ne dozvoli da teret slave bude prevelik za tvoja leđa."

Mira Vasiljević Mira Vasiljević, Foto: Telegraf

O "Đerdankama" ćemo nekom drugom prilikom, a danas poslušajte neke Mirine solo bisere.

Današnjoj estradi nedostaje Mirina otmenost. Sećam se, i u moje radio emisije dolazila je sa damskim šeširom. Imao sam utisak da je Desanka Maksimović pored mene. Zato vam na zdravlje prepisujem Mirino izvođenje Desankine pesme "Predosećanje".

(Telegraf.rs/Goran Milošević)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica

    29. mart 2020 | 17:49

    Hvala ovoj velikoj divi, dami i velikom umetnuku i pedagogu za sve sto je uradila za nasu kulturu koja je, nazalost, oronula. Mira je bila izuzetana i uvek je zelela da pomogne mladima i pre njenog Djerdana. Kada Saban Saulic tek pocinjao, Mira je vec bila veliko ime. Pevala uveliko i vise puta mogla je da bira koga bi zelela da povede na neki koncert preko Beogradske estrade. Povela je Sabana Saulica da mu otvori put ka slavi. Kada je rekla goga vodi, svi su se pitali koje taj Saban. Verovala je u njeega i htela da mu pomogne. Bosanska pevacica, Rasima Alisic, dozivela tragediju kao mlada ostavsi bez noge i trebala joj pomoc da bi kreneula u estradu. Mira je bila medju privima koja joj pomogla. Secam se clanka u stampi gde naslov glasio, Dragocena pomoc Mire Vasiljevic. Tu su bili i dobili savet i Slobodan Mulina, orkestar Singidunum, Katica Radinic... To je bila retkost. Hvala joj za dela sto nam je ostavila, Sini munjo, Oci su mu kao kremen, Kockar, Momak za jedno vece, Vreme nema miljenika, Nikada necu voleti, Zivot pise uspmene, Moj radnik, Sumadija u jesnje dane, Zri, zri tamnjanika, Aj ja sam secer, Moj dragane, Budi opet zivot moje, Pevam i pevacu jos, Volela bih da te nisam srela...

  • Dusica

    1. jun 2020 | 17:23

    Mira je umetnik koji se radja jednom u sto godina. Vodila je rucuna o kvalitetu i svaku pesmu odpevala majstorski. Govorila je da pesma mora da ima poruku. Kada su je novinari pitali kakvu poruku ima pesma sini munju, rekla je da pesma goviri protiv alkohola i coveka koji pije. Taj covek gubi svoj dom, svoju porodicu i jednom reciju prestaje da bude cove. A da pesma vreti govori cinjenica da je Miru u njene pesme, pogotovo sini munjo, obozvala jedna Desanka Maksimovic. Hvala joj za sve.

  • Milica

    3. jun 2020 | 16:30

    Mira je nase nacionalno blago, majstor svog zanata i bez jedne mrlje u njenoj karijeri. Mira je bila uvek spremna da pomogne svakom kojoj se obratio. Hvla joj za sve sto je uradila za nasu kulture i estradu. Njene pesme, Zivot pise uspomene, Danas mi je dragom rodjendan, Devojacka kletva, Sini munjo, Nemoj da me kunes, Prazan medaljon, Zri, zri tamnjanika...i jos bezbroj ce vecno da zive. VELIKO HVALA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA