Školske ljubavi u narodnoj pesmi nastale između dva zvona (PLEJLISTA)

 
 ≫ 
  • 2

Neke od pesama iz današnje Muzičke apoteke možda nikad niste čuli. Tako će vam staro ispasti kao novo

Da nije brojeva, ne bi ni znali koliko nam je godina - mudro primeti Jovan Dučić. Kad smo kod godina, ni najveći umovi sveta se ne slažu od kada počinje prava ljubav. Makar bila i prva, samo nek je prava. Savo Radusinović je stihovima Branislava Cvetinovića Lakija ovekovečio njenih 16 leta. Problem je što se iz Lakijevih stihova ne naslućuje koliko je on imao godina. S obzirom da je pesma napisana 1978. i imajući u vidu tadašnji javni moral, da se pretpostaviti da su oboje bili školarci. Naravno, i tada je bilo i čika i deka "zaljubljive" prirode.

Braća Bajić u parodiji "Sad su takva nastala vremena da se ne zna ko je kome žena", još pre pola veka primećuju: "Slađa cura, slađa je od meda, a njen dasa bio bi joj deda!" Sećam se, pre desetak godina zvao sam u tv emisiju sada pokojnog Acu Matića. Predložio sam da otpeva pesmu, inače veliki hit: "I sutra opet tačno u dva, pred tvojom školom čekaću ja, u nas će srećne gledati svi, kada me budeš ljubila ti." Nije pristao, plašio se da  bi ljudi mogli pomisliti - on deda, a nju čeka ispred škole, ne ide!

Braća Bajić Braća Bajić, Printskrin: Youtube/JD Production Beograd

Nisam uspeo da ga ubedim kako je i ona (valjda?) u međuvremenu ostarila. Bez obzira na Acinu suzdržanost, pesma je bila veliki hit i u mojim radio emisijama. Jedan slušalac me pitao - da nije možda Era Ojdanić napisao reči ove pesme? Neke od pesama iz današnje Muzičke apoteke možda nikad niste čuli. Tako će vam staro ispasti kao novo.

Povratak u mladost ima i lepših čari od puta u svetlu budućnost. U sećanjima nema neizvesnosti. I zato:"Sedim u parku ispred naše škole, stara je klupa kao pre u cveću. Ovde smo nekada, između dva zvona, žurili ja i ona. Zazvoni zvono u njenoj duši, zazvoni jače da se seti svega, sećanje nek je donese meni, i ako sada voli njega." (B. Jovanović - R. Todorović)

(Telegraf.rs/G. Milošević)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA