Muzička apoteka: Jelena pesmom opevana (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 1

Pred vama je još jedna Muzička apoteka, radijskog voditelja Gorana Miloševića

Koje je žensko ime najopevanije u narodnoj pesmi? Jela, Mara, Rada... Nisam brojao, ali sam siguran da se Jelena, sa svim svojim varijantama, krije u stotinak pesama. Ima je i u naslovima, ima je i u strofama i refrenima.

Ovo je, možda, i najčesće žensko ime na svetu. Knjige i rečnici kažu da je grčkog porekla, u značenju - sjajna, blistava, sunčeva svetlost. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše zene sveta, zbog koje je vođen dug i krvav Trojanski rat. Ahil, Hektor, Prijam, možda i nisu istorijski postojali. Jelena je postojala, makar u Homerovoj mašti.

U našem jeziku i tradiciji, ime je izvedeno od šumske životinje jelen i od zimzelenog drveta jele. Jelena je, stoga je i u našim narodnim pesmama, simbol vitkosti i elegancije. U svim svojim varijantama (Jela, Jele, Jelica, Elena, Jelka) lako se peva i jos lakše rimuje. Punog srca i širom otvorenih usta.

Jelena je ušla u izvorne i starogradske pesme: "Jelo, Jelena, jesi l' skoro ljubljena?" "Jelo, Jeleno, ne gazi seno koseno", "Oj Jelena, kćeri moja jedna".

Jelena se "ušunjala" i u legendarnu "Vranjanku" Dragana Tokovića.

Jelena se, bez rime, peva u refrenu pesme "U Novom Sadu".

Predrag Vuković Vukas je opisao jednu Jelenu 1977. toliko lirski upečatljivo, da bi pesma zaslužila mesto u mnogim antologijama ljubavne poezije. Miroslav Ilić je vrhunski otpevao, Novica Negovanović je maestralno odsvirao, ali pesma nije zaživela.

Toma Zdravković je, na svom poslednjem albumu, snimio pesmu po motivima pripovetke Ive Andrića "Jelena, žena koje nema".

Biblija ima "Pesmu nad pesmama". Muzička apoteka vam, za kraj, na zdravlje prepisuje "pesmu nad svim pesmama o Jeleni" koju je napisao pesnik i boem Jovan Ljubinković Puba u briljantnom izvođenju gospodina Žarka Dančua.

Evo i još pesama o Jeleni.

VIDEO: Dragan Aleksandrić, prvih 50 godina umetnickog rada: Vaskršnje izdanje muzičke apoteke:

(Telegraf.rs)

Video: Kakve ovacije za Karleušu, poručila - najlepša noć u mom životu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena...

    30. april 2019 | 21:44

    Definitivno, najviše je kroz pesme opevana Jelena👍👏🤗♥️ ostale devojčice, devojke, žene nemojte da se ljutite...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA