Ubijena poznata transrodna manekenka! Izbodena na smrt, pronađena u svom stanu

 
A. Š.
A. Š.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Poznata gruzijska transrodna manekenka Kesarija Abramidze (37) pronađena je mrtva danas u svom stanu u Tbilisiju, a prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, model je izbodena na smrt.

Lokalni mediji su preneli da je uhapšen muškarac pod sumnjom da je ubio Abramidze.

Abramidze je bila jedna od prvih transrodnih javnih ličnosti u Gruziji, a njeno ubistvo je usledilo dan nakon što je parlament usvojio sporni zakon ''O porodičnim vrednostima i zaštiti maloletnika'', kojim se omogućavaju zabrane događaja povezanih sa Prajdom i cenzura filmova i knjiga sa LGBT sadržajem, prenosi Gardijan.

Zakonom se takođe zabranjuju istopolni brakovi i rodno-afirmativna medicinska nega za transrodne osobe.

Gardijan navodi da, iako je motiv ubistva Abramidze i dalje nejasan, u ovoj zemlji je došlo do porasta nasilja nad LGBT zajednicom otkako je desničarska partija Gruzijski san preuzela vlast.

Prošle godine, stotine protivnika prava homoseksualaca upali su na LGBT festival u Tbilisiju, zbog čega je taj događaj otkazan.

Desetine hiljada ljudi marširalo je u prestonici ove godine kako bi promovisalo ''tradicionalne porodične vrednosti“ na događaju kojem je prisustvovala vladajuća partija i uticajna Pravoslavna crkva Gruzije

- Postoji direktna korelacija između upotrebe govora mržnje u politici i zločina iz mržnje. Prošlo je skoro godinu dana kako vlada Gruzijskog sna agresivno koristi homofobičnu retoriku i neguje je masovnim propagandnim sredstvima - navodi Centar za socijalnu pravdu, grupa za ljudska prava sa sedištem u Tbilisiju.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je u sredu pozvao gruzijsku vladu da povuče sporni zakon, upozoravajući da će ovaj zakon, koji širi ''diskriminaciju i stigmatizaciju'', smanjiti šanse Gruzije da se pridruži bloku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Konstrakta je ovom pesmom počela nastup

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA