Čime je pobednica Evrovizije razbesnela Rusiju, pa se našla na poternici?

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Susana, kojoj je umetničko ime Džamala, tatarskog je porekla, sa Krima

Rusija je raspisala poternicu za ukrajinskom pevačicom Susanom Jamaladinovom koja je 2016. godine pobedila na takmičenju za pesmu Evrovizije

Nezavisni portal Mediazona preneo je kako je Jamaladinova optužena na osnovu prošle godine usvojenog zakona koji kriminalizuje "namernu distribuciju lažnih informacija" o operacijama ruskih oružanih snaga u inostranstvu.

Inače, Susana, kojoj je umetničko ime Džamala, tatarskog je porekla, sa Krima.

Na pomenutoj Evroviziji izvela je pesmu "1944", a te godine je Sovjetski Savez masovno deportovao krimske Tatare.

Dve godine pre njene pobede, Rusija je izvršila aneksiju nad Krimom, što se u većini država u svetu smatra nelegalnim.

Iako Rusija i Sovjetski Savez nisu direktno pomenuti u tekstu pesme, Rusija je protestovala zbog toga što je pevačicina pesma bila dozvoljena na takmičenju, rekavši da je time navodno prekršeno pravilo po kojem nije dozvoljen politički kontekst u pesmama koje se takmiče na Evroviziji.

Šta se dešavalo tokom Evrovizije

Džamala je tada istakla da je bila inspirisana sećanjima njene prabake koja je deportovana sa poluostrva sa svoje petoro dece 1944. godine, zajedno sa 240.000 drugih Tatara.

Pevačica je plakala tokom pobede na nacionalnom finalu, gde je nastupala u tradicionalnoj tatarskoj haljini, mašući ukrajinskom i tatarskom zastavom.

Iako njena pesma ne govori direktno o pripajanju Krima 2014. godine, Jamaladinova, čije je scensko ime Džamala, nikoga nije ostavila u nedoumici. Stihovi glase:

Kada stranci dolaze, dođu u vaš dom.

Sve vas ubiju, i kažu

Nismo krivi.

Ruski zvaničnici i pojedini političari Krima još tada su se žalili da pesma navodno omalovažava Rusiju. Međutim, organizatori sa sedištem u Ženevi ocenili su da pesma nije bila u suprotnosti sa pravilima koji zabranjuju politički govor.

- Muzičari treba da izraze svoje emocije i prava osećanja, a ne treba da pevaju beznačajne reči koje stalno slušamo - navela je kasnije Jamaladinova u Stokholmu.

U intervjuu sa agencijom AFP u februaru, rekla je da želela da ljudi čuju pesmu "u stanju bespomoćnosti" nakon što je "Rusija oduzela njenu zemlju".

- Bilo mi je teško da se ponovo setim svega toga, ali sam shvatila da je to neophodno. Sada su krimski Tatari očajni i potrebna im je podrška - istakla je pre nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Video: Barbara Bobak dovela Sunđer Boba i Patrika na koncert Tee Tairović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dziber iz beograd

    21. novembar 2023 | 14:36

    Pa u pravu su.

  • 534

    21. novembar 2023 | 14:47

    Ko bi reko da će pasti s balkona ili popiti kafu od koje je ni majka neće prepoznati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA