Belgrade Calling festival: Top 10 najpoznatijih učesnika! (VIDEO)

 
  • 0

Predstavljamo vam najbolje učesnike "beogradskog Exita": "Ozi Ozborn&friends", "Faith No More", "The Cult", "Public Enemy", "Orbital", "The Darkness", "Jessie J", P.I.L, "Paradise Lost", "Example"

Na Ušću se od 27. do 30. juna održava prvi festival "Belgrade Calling", koji su, zbog vrhunski dobrih izvođača mnogi već prozvali - Beogradski Egzit.

Poslednjeg junskog (produženog) vikenda publika iz čitavog regiona moći će da uživa u spektaklu na kojem će nastupiti Ozi Ozborn i prijatelji (Sleš i Zak Vajld). Po drugi put u Srbiji sviraju "Faith No More", mnogo se očekuje od mlade pop zvezde Džesi Džej, kao i od koncerta benda "The Darkness". Ne treba zaboraviti ni stare majstore kao što su "Public Enemy", "Public Image Limited", "The Sisters Of Mercy" i "The Cult". Sjajan spisak izvođača upotpunjuju i kultni elektro sastav "Orbital", hevi metal bendovi "Paradise Lost" i "Satyricon", popularni britanski izvođač Example, povratnici "Ugly Kid Joe" (sigurno se sećate njihovih hitova "Everything About You" i "Cat's In The Cradle"), grupe "The Horrors", S.A.R.S, "Sanatorium" i "Black Label Society". Komplet ulaznica košta 7.990 dinara dok dnevne karte koštaju od 2.990 do 4.500 dinara. Poslednjeg dana festivala, 30. juna, u okviru "Jelen Top 10" turneje će nastupiti neki od najpoznatijih domaćih bendova.

U želji da vam pomognemo u odluci da što pre rezervišete ulaznicu za ceo festival ili za omiljeni bend, predstavljamo vam najpoznatije učesnike:

 

1. Ozi Ozborn & Friends

Neuništivi Ozi Ozborn, legendarni "Princ Tame", muzičar koji je uticao na mnogobrojne bendove koji su se proslavili tokom grandž ere ("Soundgarden", "Nirvana", "Smashing Pumpkins"...), u Beograd dolazi sa super-grupom u kojoj se nalaze Gas Dži, Džizer Batler, Rob Nikolson, Adam Vejkman, Tomi Klufetos, Zak Vajld (frontmen sastava "Black Label Society" koji će takođe nastupiti na Ušću) i naravno, Sleš, nekadašnji gitarista benda "Guns N' Roses". Ozijeva rokenrol revolucija počinje krajem šezdesetih godina prošlog veka, kada je sa Džizerom Batlerom osnovao sastav "Rare Breed". Kasnije im se pridružuju Tomi Iomi i Bil Vord, bend menja ime u "Black Sabbath", u februaru 1970. objavljuju istoimeni debitantski album, nekoliko meseci kasnije i ploču "Paranoid", a ostalo je istorija... Nastup Ozija Ozborna i prijatelja je prilika da se podsetimo numera koje su odavno ušle u enciklopediju rokenrola.

Najveći hitovi: "Paranoid", "War Dogs", "Crazy Train"

2. "Faith No More"

Majk Paton i ekipa su oduševili publiku na "Exitu 2010", njihovo izvođenje pesme "Ajde Jano" se danima prepričavalo, a uoči nastupa na Ušću su srpskim fanovima poslali poruku: "Srbija, donosimo buku, možete doneti rakiju". Sastav "Faith No More" su početkom osamdesetih u San Francisku osnovali Bili Guld, Vejd Vortington, Majkl Moris i Majk Bordin. Tokom narednih nekoliko godina postava se menjala više puta, a bendu se 1988. pridružuje harizmatični pevač Majk Paton. Sa novim pevačem, grupa 1989. objavljuje sjajan album "The Real Thing", a sa narednim izdanjem "Angel Dust" učvršćuju svoj status velikih zvezda. Nakon ploče "Album Of The Year" iz 1997, bend se raspao. Međutim, 2009. se vraćaju u velikom stilu sa turnejom "The Second Coming", koja je najavljena svirkom na "Brikston akademiji" u Londonu.

Najveći hitovi: "Epic", "Midlife Crisis", "Easy"

3. Džesi Džej

 Džesika Elen Korniš koja je rođena 1988, karijeru je prvo gradila kao tekstopisac, između ostalih, sarađivala je sa Krisom Braunom i Majli Sajrus, nekoliko godina je bila članica ženskog pop benda "Soul Deep", a zatim se posvetila solo karijeri. Sa debitantskim singlom "Do It Like A Dude", objavljenim u januru 2011, dogurala je do drugog mesta na britanskoj listi singlova, a to je samo bio uvod u histeriju koja je nastala nakon objavljivanja albuma "Who You Are" koji je prodat u više od 2,5 miliona kopija. Ko kaže da nema koristi od školovanja - Džesi Džej je 2006. diplomirala na Londonskoj umetničkoj školi, zajedno sa Adel i Leonom Luis, takođe velikim muzičkim zvezdama.

Najveći hitovi: "Price Tag", "Domino", "LaserLight"

4. "The Darkness"

Duh glam roka u Beograd donose članovi britanskog benda "The Darkness". Sastav koji su 2000. u Loustoftu osnovala braća Den i Džastin Hokins, Frenki Pulijan i Ed Grejem, već sa prvim albumom "Permission To Land" iz 2003. je privukao veliku pažnju publike i kritike, ali momci su se teško nosili sa slavom - Džastin Hokins je imao sve veće probleme sa drogom i alkoholom, a situacija je kulminirala mnogobrojnim odlaganjima objavljivanja drugog albuma. Početkom 2005. Pulijan je napustio bend a ploča "One Way Ticket To Hell... And Back" je konačno objavljenja u novembru iste godine. Ubrzo Hokins odlazi na lečenje i napušta grupu a preostali članovi nastavljaju sa svirkama pod imenom "Stone Gods". Ipak, originalna postava se ponovo okuplja u martu 2011, a u avgustu bi trebalo da objave album "Hot Cakes".

Najveći hitovi: "Get Your Hands Of My Woman", "I Belive In A Thing Called Love"

5. "Orbital"

 Jedan od najznačajnijih elektronskih bendova konačno ponovo dolazi u Beograd (prvi put su nastupili 2003. na festivalu "Eho"), a braća Fil i Pol Hartnol će publiku na Ušću povesti na, nadamo se, nezaboravno muzičko putovanje. Hartnolovi su sastav osnovali 1989. a već sa prvim snimljenim singlom "Chime" su najavili sjajnu karijeru. Nakon dve ploče, popularnog braon i zelenog albuma, bend je oduševio publiku 1994. koncertom na festivalu "Glastonbury". Treći album "Snivilisation" na kojem je gostovala Alison Goldfrap, a zatim su radili i muziku za filmove "The Saint", "Event Horizon", "The Beach"...

Najveći hitovi: "Chime", "The Box", "Halcyon", "Satan Live"

6. "Public Enemy"

Oni su brzi, glasni i bez dlake na jeziku. Legendarni hip-hop bend su 1982. u Njujorku osnovali Čak Di, Flejvor Flav, Profesor Grif i DJ Lord, a prvi album "Yo! Bum Rush Show" objavljen 1987. ubraja se u najznačajnija izdanja u istori hip-hopa. Godinu dana kasnije još veći uspeh postižu sa pločom "It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back"  koju je najavio hit "Don't Believe The Hype". Sa trećim albumom "Fear Of A Black Planet" definitivno postaju velike zvezde a numera "Fight The Power" je ubrzo prerasla u jednu od himni hip-hop pokreta.

Najveći hitovi: "Fight The Power", "Can't Truss It", "Burn Hollywood Burn"

7. "Public Image Limited"

Nakon raspada benda "Sex Pistols", Džoni Roten je 1978. zajedno sa Kitom Levinom i Džonom Voblom osnovao PIL, a prvi album "First Issue", iako zbrzan zbog nedostatka para, predstavljao je svežu krv na britanskoj post pank sceni, što su Roten i drugovi potvrdili i drugim izdanjem "Metal Box" koji su kritičari dočekali hvalospevima. PIL se nisu libili da eksperimentišu sa dab, rege i ambijentalnom muzikom, a suprotno očekivanjima, sastav je funkcionisao čak do 1993. Ponovo se okupljaju 2009, a Roten je vaskrsavanje grupe finansirao novcem koji je zaradio od TV reklame za puter.

Najveći hitovi: "This Is Not A Love Song", "Public Image"

8. "Paradise Lost"

 Hevimetalci iz Halifaksa u Velikoj Britaniji spadaju u pionire gotik metal pravca, a grupu su 1988. osnovali Nik Holms, Greg Mekintoš, Aron Edi, Metju Arčer i Stiv Edmondson. Debitantski album "Lost Paradise" objavljen 1989. odlično je prihvaćen, a ploča "Gothic" iz 1991. je učvstila kultni status benda. Sastav koji je poznat po fenomenalnim "živim" svirkama, retko je menjao postavu, osim na mestu bubnjara, a tu poziciju od 2009. zauzima Adrijen Erlandson. Grupa "Paradise Lost" će u Beogradu predstaviti i svoj novi album "Tragic Idol" koji je objavljen 23. aprila.

Najveći hitovi: "Say Just Words", "Paradise Lost", "As I Die"

9. "Example"

 Britanski reper Eliot Džon Gliv kaže da su na njega najveći uticaj imali "Wu-Tang Clan" i Snup Dog. Prvi album "What We Made" je objavio 2007, sa drugim "Won't Go Quietly" je počeo da stvara armiju fanova, a vrhunac njegove dosadašnje karijere predstavlja ploča "Playing In The Shadows" koja je odmah po objavljivanju zauzela prvo mesto na Britanskoj listi albuma.

Najveći hitovi: "Stay Awake", "Kickstarts", "Natural Disaster"

10. "The Cult"

Legendarni britanski bend bez čijih pesama nije mogla da se zamisli nijedna dobra žurka s kraja osamdesetih, ponovo dolazi u Beograd, a Ian Astburi, Bil Dafi, Džon Tempesta i Kris Vajs će imati težak zadatak da izaberu pesme koje će izvesti na Ušću. Jer dovoljno je samo pomenuti albume "Love" i "Electric" koje bi komotno mogli da izvedu u celosti, kao i novu ploču "Choice Of Weapon" koju će promovisati u Beogradu...

Najveći hitovi: "Love Removal Machine", "Fire Woman", "She Sells Sanctuary", "Lil' Devil"

(Aleksandar Novaković)

Video: Željko Joksimović, Aca Lukas i mnogi drugi bodre Zvezdu na Marakani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA