14 RASISTIČKIH HOLIVUDSKIH HITOVA: Skrivene poruke iz filmova koje ste do sada sigurno voleli (VIDEO)

 
  • 3

Od "Rođenja nacije" preko "Prohujalo s vihorom" pa sve do Ejs Venture u Africi i "Poslednjeg samuraja" u Japanu, Holivudu nikada nije bilo strano da pokušava da pošalje poruku međurasne ljubavi a da ispadne nešto u potpunosti suprotno

Duboko ukorenjene predrasude se teško menjaju i potrebne su decenije, pa čak i vekovi, da se neke stvari izbrišu iz kolektivnog sećanja i da se krene napred. Za to vreme kulturna delatnost je tim predrasudama obeležena, a kinematografija nije izuzetak.

Portal "Atlanta Black Star" je tako napravio svoju listu najrasističkijih holivudskih filmova, od kojih su mnogi imali suprotan cilj ali je po njima ispalo potpuno pogrešno. Pored njega, koristili smo se i top listom "Complexa".

Svakako, može se reći da je mnogo toga na ovoj listi preterivanje i traženje dlake u jajetu, ali nije na nama da sudimo o tome pošto nismo na njihovom mestu.

1. Pesma sa Juga (1946)

Diznijev pokušaj da promoviše rasno jedinstvo ovim svojim filmom je bio potpuni promašaj. Baziran na životu na plantaži pamuka nakon Američkog građanskog rata, priča je - kažu Afroamerikanci - teška za gledanje, posebno zbog prikaza bivšeg roba, ujka Remusa, koji je vrlo srećan zbog društvenih okolnosti na Jugu.

2. Prohujalo s vihorom (1939)

Ovo slavno ostvarenje glorifikuje Jug iz vremena robovlasništva na jedan vrlo suptilan i ne momentalno očigledan način, i definitivno sugeriše da je tom delu Sjedinjenih Država bilo puno bolje pre nego posle sukoba koji je rezultovao oslobođenjem robova.

3. Beli pas (1982)

U ovom filmu, rasistički psihopata trenira belog ovčara da napada i ubija crnce; crnac koji ga je spasio pokušava da ga vrati u normalu, ali na kraju pas greškom u obuci počinje da ubija bele ljude i biva ubijen. Šta je poenta takvog ostvarenja?

4. 10.000 p.n.e. (2008)

Obrazac je jasan i često se ponavlja u mnogim filmovima: beli heroj, suprotno svim zakonima verovatnoće, uspeva da pridobije na svoju stranu crno pleme i koristi ga protiv neprijatelja.

5. King Kong (1933)

Svi filmovi bazirani na ovoj popularnoj džinovskoj gorili imaju u sebi prikrivenog rasizma. Međutim, u ovom ostvarenju koje je od njega stvorilo fenomen, crnci su prikazani kao niža rasa, primati, koji čak nisu sposobni ni da govore već grokću i riču.

Pritom, postoji i vrlo otvorena paralela između King Konga i crnaca: on je nasilno odveden iz svoje zemlje i u okovima donesen u Ameriku gde se oslobađa i propada zbog nezasite želje za belom ženom.

6. Mandingo (1975)

Radnja je prosta: glavni junak ima nezakonitu vezu sa vlasnikom plantaže koja ga optuži za silovanje, zbog čega ga ubijaju bacanjem u ključalu vodu. Poruka filma je jasna: "crnci, dalje od belkinja"; tako to barem razumeju afroamerički filmski kritičari.

7. Rođenje nacije (1915)

Tehnički jedan od najvažnijih filmova u istoriji kinematografije, koji je do pojave "Prohujalo s vihorom" bio najgledaniji američki film svih vremena, crnce (koje glume belci obojenih lica) prikazuje kao divlje zveri od kojih pošteni belci pate i zlopate, a slavi Kju Kluks Klan i opravdava njegovo postojanje.

8. Doručak kod Tifanija (1961)

Ovo se ostvarenje smatra klasikom američke kinematografije, ali budući da u njemu možete da pronađete rasistički prikaz Japanaca, oštro je bio kritikovan čak i kada je snimljen.

9. Fantazija (1940)

Evo još jednog Diznijevog pokušaja da pomiri sukobljene rase u Americi i donese napredak. Neuspešan. U prelepim, magičnim krajolicima vidimo superiorne arijevske kentaure kojima kopita sređuju crni kentauri, lica kao iz robovlasničkih karikatura Afroamerikanaca. U kasnijim verzijama je to izbačeno.

10. Maleni pobunjenik (1935)

Ako pitate Afroamerikance, glavni cilj ovog filma je bio da ukaže na to kako su crnci bili mnogo srećniji dok su bili robovi, toliko srećni da su po ceo dan pevali i igrali nasmejani.

11. Poslednji samuraj (2003)

Dolazi belac u Japan i postaje ne samo ratnik vredan poštovanja već i poslednji iz te slavne klase Zemlje izlazećeg sunca. Ma 'ajte, molim vas!

12. Nečuvena sreća (1987)

Veliki zastrašujući crnac? Tu. Omaškom govori nešto uvredljivo? Tu. Pretpostavka belkinja da će biti silovane? Tu. Film se zapravo igra iracionalnim strahom belaca od nasilnih crnaca.

13. Vozeći gospođicu Dejzi (1989)

Šta je rasističko u filmu o crncu koji vozika belu baku koja ga uči da čita i piše, a on je u znak zahvalnosti hrani pitom u staračkom domu? Hmmm... Ili sve ili ništa!

14. Ejs Ventura: Kad priroda zove (1995)

Detektiv odlazi u divlju Afriku da bi pronašao belog slepog miša koji mora biti podaren kao svadbeni poklon ne bi li sprečio rat između dva plemena. Pošto je belac uvek taj koji donosi mir Crnom kontinentu. Za to vreme, Ejs se neprestano ismeva ritualima i kulturi urođenika.

(Telegraf.rs)

Video: Paparaco: Jovan Memedović uhvaćen u kupovini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    4. septembar 2016 | 00:38

    U mnogim americkim filmovima ako u nekoj opasnoj situaciji u grupi ljudi ima crnac odmah znate da ce on prvi stradati. Ako se dvojica nadju u opasnosti,jedan crnac i jedan bijelac, uvijek gine crnac.

  • DaDa

    4. septembar 2016 | 07:01

    I jos stotine filmova o "groznim" Indijancima i Vijetnamcima...ma, svi filmovi su im neka propaganda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA