Zlatni prsti osnivači Gitarijade (FOTO)

 
  • 3

- Tada se sviralo subotom i nedeljom jer se tada samo i izlazilo. Mi smo hteli da napravimo još jedno dešavanje u Domu JNA. Tako je nastala prva Gitarijada - priča Momčilo Moša Radenković

Momčilo Moša Radenković, poznatiji kao Moša "Zlatni prsti“, jedan je od osnivača Gitarijade. Pored njega prvu "svirku" u Zaječaru organizovali su njegov brat Slobodan Radenković i Dragan Trajković koji su činili bend "Zlatni prsti".

On sa ponosom objašnjava kako je sve počelo.

- Prvih nekoliko svirki je bilo u Domu JNA. Bila je to velika sala koja je primala oko 700 ljudi. I bio je zimski raspust. Tada se sviralo subotom i nedeljom jer se tada samo i izlazilo. Mi smo hteli da napravimo još jedno dešavanje u Domu JNA. Tako je nastala prva Gitarijada - objašnjava Moša.

Iako nikad nisu pobedili na festivalu koji su osnovali jer su se pored nastupa pre svega bavili organizacijom i tehničkom podrškom, reakcije ljudi na tu vrstu muzičkih dešavanja bile su im dovoljna nagrada.

- To je bilo interesantno ljudima i puno naroda je došlo. Na prvoj Gitarijadi su svirali bendovi samo iz Zaječara. Drugu gitarijadu smo pravili odmah tog leta. Neki hroničari su objavljivali da Gitarijada traje 48 godina. To nije tačno. Ovo je 48. Gitarijada po redu, ali smo u početku pravili i po tri Gitarijade godišnje. Treću smo napravili za sledeći zimski raspust i ona je tada bila regionalna. Došli su bendovi iz Bora, Majdanpeka, Kladova, Negotina i Knjaževca i to je već počelo da bude vrlo ozbiljno dešavanje. Nagrade tad nisu postojale, sve se radilo za slavu iz iz ljubavi, niko nije ni pomišljao o materijalnoj koristi - objašnjava Radenković.

(Telegraf.rs/timocka.krajina.rs)

Video: Cecu zateklo iznenađenje u hotelskoj sobi u Sofiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asgf

    3. jul 2014 | 17:24

    To je jet set, a ne seka, ceka, ceca, jeca,...

  • ViP

    10. jul 2014 | 22:51

    Nije tacno da su Zlatni prsti osnivaci Gitarijade,nego gupa "Dar".Ovo je jevtina propaganda,neki bi zeleli da jesu ali nisu!

  • Dada

    4. jul 2014 | 00:54

    Respekt.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA