Ako ovako kuvate pirinač, možete da se otrujete

 ≫ 
  • 0

Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do mnogo zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici. Većina ljudi kuva pirinač tako što ga drži u šerpi sve dok voda ne ispari?

Niko nije bezbedan: 10 znakova da vam je neko ukrao identitet

Sudeći prema nedavnom istraživanju, ovaj način kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča. Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča. Ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Arsen je povezan sa bolestima srca, dijabetesom i rakom, kao i problemima u razvoju Foto: Pixabay.com

Najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom da ga isperete više puta, sve dok voda ne bude prozirna. Prisustvo arsena u pirinču je dokazao Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča.

U prvom postupku, profesor Meharg je tesirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je "isparila" tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda se astojala u tome da je ostavio pirinač u vodi tokom noći, nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

Najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom da ga isperete više puta Foto: Pixabay.com

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj SPORT vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net)

Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA