Da li je margarin štetan za zdravlje ljudi?
Margarin je nastao kao jeftina verzija maslaca, a proizvodi se od biljnih ulja koja se dobijaju ekstrakcijom semena i zrna soje, kukuruza, suncokreta ili repice.
Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava u njemu vitamine i antioksidante i tako nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja, kao i povećan rizik od dobijanja raka. Pored toga, u margarinu se takođe mogu naći aceton koji je štetan za mozak i nerve, fosforna kiselina i metanol koji svakako loše utiču na održavanje zdravstvenog balansa.
Ova namirnica takođe obiluje transmastima koje uzrokuju začepljenje krvnih sudova, povećavaju rizik od infarkta, a povezuju se i sa nastankom reumatskih oboljenja. Pomenute činjenice dokazuju da je margarin potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih hemikalija i sadrži masnoće koje su strane ljudskom organizmu, a sve više naučnih istraživanja ukazuju na povezanost između konzumacije margarina i alergija, ekcema i astme.
Kako su nutricionisti upozorili na opasnost veštačkih aditiva koji se koriste radi poboljšanja ukusa, ali i produžetka roka upotrebe proizvoda, danas je znatno promenjena kolektivna svest o hrani i njihovim sastojcima i iz tog razloga se veći broj ljudi radije odlučuje na maslac zbog svog prirodnijeg sastava koji je ključan za ljudsko zdravlje. Zato se u Evropi, na primer, potrošači više ne opredeljuju za margarin i biraju maslac kao izvor prirodnih masti koje su neophodne u ishrani i izuzetno efikasne u očuvanju zdravlja.
Maslac sadrži mnoge hranljive sastojke koji imaju veliku nutritivnu vrednost i ujedno deluju kao preventivni štit protiv mnogih bolesti, a visok procenat vitamina A koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo kod poboljšanja vida i ujedno održava pravilan rad našeg endokrinog sistema. Pored vitamina A, maslac u sebi ima i vitamine D i E koji su neophodni za pravilno apsorbiranje kalcijuma i fosfora, zbog delotvornog jačanja kostiju i zuba. Takođe, kalijum, magnezijum, natrijum i gvožđe su važni sastojci koji se nalaze u sastavu maslaca.
Naučno je dokazano da ljudi koji na dnevnoj bazi unesu dovoljnu količinu maslaca znatno smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa, time što mononenasićene masti, koje se sadrže u mlečnim proizvodima, pozitivno utiču na poboljšanje kontrole šećera u krvi.
(Telegraf.rs/ PR)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lana
Dijet "Dobro jutro" najbolji margarin. Sve sto se jede u umerenim kolicinama nije stetno izuzev "zdravstvene bolesnike"
Podelite komentar
Milana
Neka bude sve tako kako je napisano; sledi logično pitanje:zašto se onda prizvodi kada je toliko štetan? A,drugo,koliko sutra će doći članak o štetnosti putera. Imam dovoljno godina da kažem da ovo prepucavanje margarin ili puter je već izlizano,kao i mnoge slične teme ,tako da nema potrebe pisati toliko o tome.
Podelite komentar
Gocki
Umesto margarina jescu maslac zdraviji je.
Podelite komentar