Ako pržite meso sa ovim biljkama, značajno smanjujte rizik od kancera
Verovatno ste već više puta čuli da ako pržite namirnice, one postaju kancerogene, zbog toga lekari preporučuju manje prženja, a više kuvanja. Neka skorašnja istraživanja potvrđuju ovo mišljenje i kažu da meso koje se prži na visokim temperaturama povećava rizik za dobijanje kancera.
Iznenada vam se pojavljuju modrice? 7 opakih zdravstvenih problema koji ih izazivaju
Meso tokom prženja na viskokim temperaturama može da formira jedinjenja koja se nazivaju HCA i PAH koja, prema američkom Nacionalnom institutu za rak, izazivaju promene u DNK što povećava rizik za dobijanje raka. HCA se formira kada aminokiseline i kreatinin (supstance pronađene u mišićima) iz mesa - kao što su riba, govedina, svinjetina ili piletina - reaguju na visokim temperaturama.
10 skrivenih upozorenja koje će vam telo poslati ako vam otkazuju bubrezi
PAH se formira kada otopljena mast iz mesa počne da se dimi. Taj dim cirkuliše oko mesa koje se prži i tako može da deponuje svoje kancerogene sastojke na ono što pržite. PAH se takođe može formirati i tokom drugih vrsta termičke obrade hrane.
Ipak, postoji jedan načina na koje možete da spremite meso, a da znate da vam neće naškoditi. Pa, šta da radite da budete sigurni da vaša hrana nije kancerogena?
Istraživanja pokazuju da dodavanje ruzmarina u meso tokom prženja, značajno smanjuje rizik za dobijanje kancera. Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje HCA. Jedna studija sa Univerziteta u Arkanzasu je pokazala je da ekstrakt ruzmarina može smanjiti nivo HCA za čak od 30 do 100 procenata.
Dakle, sledeći put kada budete pržili meso, i to bilo koju vrstu, obavezno dodajte malo ruzmarina.
VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha
(Telegraf.rs / Izvor: cookinglight.com)
Video: Neko se baš potrudio da ukrasi ovaj automobil: Ovo je jelka na četiri točka
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.