Ako ližete fil sa mutilica miksera, možete da imate problem sa ovom upornom bakterijom

  • 5

Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je da se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja prouzrokuje povraćanje i proliv, a može dovesti i do zastoja rada bubrega.

Trovanje hranom ima svoj "rok trajanja" - evo koliko je potrebno vremena, pa da opet budete kao novi

Njihovo upozorenje usledilo je nakon više slučajeva zaraženih E.coli koji su tu bakteriju uneli u telo verojatno nakon pripreme gotovih mešavina za kolače, odnosno lizanja sirove smese i na taj način omogućili bakteriji da uđe u telo. Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u SAD-u.

Foto: Profimedia/Cultura RM

Kako nema vesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad nije dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smese za kolače ne biste smeli da ližete i zbog sirovih jaja od kojih ponekad preti zaraza, na primer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

- Ne savetujemo vam da jedete sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije - reklii su u Agenciji.

Zbog toga se za vreme praznika i priprema raznih đakonija suzdržavajte od lizanja mutilica miksera nakon pripreme kolača. To se takođe odnosi i na posudu u kojoj ste pravili tu smesa. Posebno oprezni budite kada su deca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Nepravilna upotreba pirotehnike može izazvati teške povrede sa trajnim posledicama po zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA