Jaja na oko, kajgana ili kuvana - evo koja će vam pomoći da najbrže smršate, a od kojih ćete se ugojiti
Jaja sadrže proteine koji zasićuju, ne sadrže štetne aditive, relativno su jeftina i imaju mnogo hranljivih sastojaka koji utiču na gubitak težine kao što je vitamin B12.
Ne budite žrtva prevare tokom posta - samo ova vrsta sira je stvarno posna
Oni su svestrana hrana jer ih možete spremiti na dosta različitih načina i nalaze u samoj osnovi mnogih obroka od doručka, preko brzog ručka do večere. Ona se mogu spremiti mnogo unapred, čuvati u frižideru ili zamrzivaču, prenosiva su i mogu se dodati skoro svemu.
Godinama lekari upozoravaju na holesterol koji jaja sadrže i preporučuju da se jedu samo belanca, ali sve veći broj nutricionista savetuje da se jedu cela jaja jer su žumanca posebno dobra za nas. Potrebna vam je određena doza holesterola jer je neophodan kako bi se održavala ravnoteža hormona, vitamin D, a pomažu i u varenju hrane. Prema rečima eksperata sa Harvarda, ne postoji veza između povećanog rizika od infartkta i konzumiranja jaja.
Pored holesterola, žumaca su odličan izvor vitamina A, D, E i K, lutein i zdrave omega-3 masne kiseline kojih nema u belancetu. U belancetu se krije najveća količina proteina iz jaja, ali i kalijum i holin. Jedno celo jaje je mnogo zdravije i bolje nego čitava gomila belanaca.
Način na koji spremate jaja može mnogo da utiče na vaš proces mršavljenja. Predtsavljamo vam 7 načina pripreme jaja od onih koji su najgori za gubitak kilograma do onih najboljih.
Jaja Benedikt
Ovo je najkaloričnija varijanta spremanja jaja. Tradicionalna jaja Benedikt imaju više od 600 kalorija i 40 grama masti.
Ako želite da spremite savršeno mekana jaja, imamo pravi recept za vas:
Kiš
Ova pita napunjena jajima je klasična za branč i predstavlja mešavinu jaja, povrća, mesa i začina. Morate samo da budete oprezni kada se radi o mleku i pavlaci koju dodajete jer to znači ekstra kalorije.
Fritata
Kada pomešate povrće, sir i meso sa jajima dobićete pravi raj za nepce. Pošto se priprema znatno duže moći ćete da koristite povrće koje ne možete u običnom omletu, a kome treba više vremena za pripremu. Oprezno sa sirom i nemojte preterivati. Probajte fritatu sa spanaćem ili brokolijem, crvenom paprikom i paradajzom.
Pržena jaja
Zanimljivo je kako različiti način spremanja jaja može da proizvede drugačiji ukus iste namirnice. Za ljude koji ne mogu da podnesu miris kuvanih jaja, a žele da stave jaja u sendvič, prženja jaja su najbolje rešenje.
Kajgana
Ovo je najlakši način da spremite jaja i skoro ne postoji mogućnost da se pogreši u pripremi. Prosto i jednostavno, polupajte jaja u tiganj i mešajte dok se ne uprže. Možete ih jesti bez dodataka, mada većina ubacuje spanać i povrće. Očekujte jelo od oko 300 kalorija, 25 grama proteina i 20 grama masti.
Omlet
Najbolji način da ga spremite je u kombinaciji sa paprikom, spanaćem i šparglom. Dodajte malo feta sira, ali pazite na kalorije i kombinaciju sira s mesom. Ovo jelo ima oko 209 kalorija, 16 grama proteina, 12 grama masti, 7 grama ugljenih hidrata i 2 grama vlakana.
Tvrdo kuvana jaja
Ovo je zlatni standard za čist protein jer kuvanjem jajeta u vodi ne dodajemo mu kalorije. To je jaje u svojoj prirodnoj formi i ovakvo se može jesti i toplo i hladno, može da se doda nekom jelu i prenosivo je. Ima najviše 70 kalorija, 6 grama proteina i 5 grama masti.
(Telegraf.rs)
Video: Sneg, kiša i olujna bura otežali saobraćaj na putevima u zemljama regiona
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Чика Шабан
Pa da... Samo belo meso, jaja i udri :D Posle vezbi kad sabijem 5 barenih :D
Podelite komentar
Mileduduk
Pravim kajganu od tri belanceta I dva zumanceta da bi smanjio unosenje holestetola.
Podelite komentar