Sindrom Zlatokose, opasna bolest koje se zove po bajci - a moze da vas košta života

 
  • 0

Sindrom Zlatokose je retko oboljenje unutrašnih organa koje izaziva gutanje ljudske dlake

Nazvano je po dugokosoj Zlatokosi iz bajke braće Grim, a izazvano je gomilanjem ljudskih dlaka u organizmu.

WET LOOK je opet popularan: Devojke, evo kako da namestite frizuru po poslednjem trendu! (FOTO)

4 VELIKE GREŠKE koje žene prave kada suše kosu - i tako je UNIŠTAVAJU

NAJČUVANIJA TAJNA JAPANKI: Operite kosu ovom jeftinom namirnicom i gledajte kako RASTE kao luda

Ova bolest je postala poznata javnosti posle smrtnog slučaja zabeleženog u Britaniji. Naime, šestaestogodišnja Jasmin Biver umrla je posle komplikacije izazvanih dlakama koje je progutala. Ona se onesvestila u školi i nakon ukazane pomoći otišla je kući da odmara. Nakon nekoliko sati ona je izašla iz sobe sa modrom kožom i brzo je hospitalizovana. Završila je na reanimaciji i nakon 15 minuta osoblje ju je stabilizovalo, ali je nesrećna devojka kasnije toga dana preminula.

Foto: pixabay.com

Nakon obdukcije utvrđeno je da je ona patila od peritonitisa, zapaljenja unutrašnjeg zida abdomena. Kao uzrok navedena je kosa koja je u vidu klupka nađena u njenom stomaku. Kosa koja se nagomilala je izazvala zapaljenje koje je dovelo do toga da se njeni organi ugase.

Prema rečima njenih prijatelja, Jasmin je stalno gricakala i sisala kosu što se smatra bezazlenom navikom kod mlađe dece i nekih tinejdžera. Zbog toga se sumnja da je bolovala od trikofagije, bolest kompulsivnog jedenja kose. Gutanje kose može da dovede do njenog gomilanja u stomaku i formiranja loptica poznatih kao trikobezoari koji kada blokiraju creva dovode do sindroma Zlatokose. Nelečena blokada dovodi do bola, odumiranja tkiva, gubitka težine i infekcije.

Foto: Profimedia/Exclusivepix

Ali, zašto bi neko jeo kosu? Taj poremećaj se javlja usled nekontrolisane želje da se tako neko smiri ili je to refleksna radnja. Za njih ne postoji klasičan lek, ali se ova navika može lečiti psihoterapijom ili promenom navika u ponašanju.

Psihijatri ovaj poremećaj opisjuju kao namerno kidanje i gutanje dlaka sa bilo kod dela tela, bilo da je to skalp, obrve ili trepavice. Najčešće se javlja kod dece i adolescenata kao reakcija na stres, ali nisu na nju imuni ni stariji.

Viđa se kod malog procenta dece, a nastaje kao želja za samoutehom i kod dece koja pate od anksioznosti. Kod dece se lekari teže odlučuju na operacije, a kao terapija se koristi odvikavanje od ove ružne i štetne navike. Kod odraslih je operacija neophodna kako bi se kosa izvadila, ali nakon operacije se i oni podvrgavaju terapiji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA