GENETSKI MODIFIKOVANA ILI PRIRODNA: 3 prosta načina kako da istog trenutka znate razliku
Namirnice koja nisu prirodne uglavnom izgledaju lepo i pravilnog su oblika, ali i bljutavog ukusa
Nema naučnog dokaza da su genetski modifikovani proizvodi štetni za ljude. To dokazuju brojne međunarodne istraživačke institucije i naučne organizacije. Bez obzira na sve, sam naziv genetski modifikovana" izaziva neku vrstu odbojnosti i straha kod ljudi.
Ako vidite ovu etiketu na bananama ili jabukama, ne kupujte ih - evo i zašto
Kinezi oduvali sve svetske sile: Postaju vodeći proizvođač GMO semena u svetu!
Uskoro donošenje konačne odluke o GMO u Srbiji
GM proizvodi mogu da izazovu alergijsku reakciju. Na primer, ako ste alergični na lešnike i jedete proizvod sa genom lešnika, to može izazvati alergijsku reakciju. Zbog toga uvek pažljivo čitajte informacije na etiketama.
GMO predstavlja genetski modifikovane oragnizme (biljke, životinje, mikroorganizme), koji imaju transplantovane gene iz drugih organizama. Hrana dobijena na ovaj način otporna je na štetočine, herbicide, gljivice, viruse. Raste brže, uglavnom je lepšeg izgleda, ali zato ne može da se poredi sa ukusom organskih proizvoda.
Za sada ne postoji pravi način i univerzalno rešenja na koji način možete da prepoznati genetski modifikovanu hranu, ali trebalo bi da obratite pažnju na sledeće stvari:
1. Oznaka na deklaraciji
Organski proizvodi su posebno označeni. Potražite proizvode sa oznakom 100% organsko, Organsko ili Napravljeno od organskih sastojaka. Samo oni garantuju da u proizvodu nema ni tragova genetski modifikovanih jedinjenja.
Obratite pažnju na deklaraciji ne kojima piše GMO-free, Non-GMO ili Napravljeno bez genetski modifikovanih jedinjenja - ovi proizvodi mogu da sadrže GMO, ali ne više od 0.9 %.
2. Obratite pažnju na izgled proizvoda
GMO hrana izgleda savršeno, pravilnog je oblika i iste veličine, a rok trajanja je značajno duži u odnosu na drugu hranu, jer im dodati geni pružaju otpornost na negativne spoljašnje uticaje. Na primer, gen bacila (Bacillus thuringiensis) koji se dodajte GMO hrani proizvodi toksin koji odbija štetočine. Ako primetite da insekti dodiruju povrće, znajte da je verovatno organskog porekla.
3. Ako želite da izbegavate GMO namirnice, zapamtite ovu listu:
Genetski je modifikovano 78% soje, 33 % kukuruza, 64 % pamuka i 24 % uljane repice.
Geni se dodaju u sledeću hranu:
- Kobasice
- Mlečne proizvode
- Polu spremljena i gotova jela
- Instant obroke
- Hleb
- Majonez
- Puter od kikirikija
- Čokoladni sirup
(Telegraf.rs)
Video: Adam: Za 20 godina spasilačkog rada, nisam doživeo ovakvu intervenciju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Komentar
GMO je danas najveci uzrocnik obolevanja ljudi u svetu.Ljudska populacija dostize vrhunac na planeti,pa s tim i potraznja hrane uveliko raste,a jedini nacin da se zadovolje svetske potrebe za hranom,su upravo genetski modifikovani proizvodi.Hemijski sastavi koji se nalaze u njemu uzrocnici su masovnih obolevanja ljudi u svetu,pocev od kardiovaskularnih bolesti pa sve do pojave karcinoma i to kod osoba mladje populacije.Utice i na nasledni faktor,pa tako je vec primetno da se gubi plodnost kod osoba mladjih doba,sto u skorijoj buducnosti moze da dovede do ugrozavanja ljudskog roda enormnih razmera na globalnom nivou..
Podelite komentar
Vota
Kad dostignemo sto posto neke kulture gmo nece moci da je sadimo koliko hocemo ili koliko nam treba nego koliko ti se u Vasinktonu odredi toliko semena dobijes.Sad mozemo da oberemo pasulj kukuruz zito krompir boraniju grasak i drugo i isto seme zasadimo i prezivimo kad uberes gmo kukuruz ili zito mozes da ga posadis ali ne i da uberes jer ono ne nice samo ono sto ti tata posalje preko bare.Tako ce svet da dodje u situaciju da im se iz Amerike diktira koliko ce ko imati stanovnika koliko hrane i ostalo.U Americi vec ima organizacija koje se zalazu i rade na tome da se br. stanovnika na zemlji smanji ispod cetiri milijarde.
Podelite komentar