Uživate da jedete paradajz, a niste svesni da štiti od ove opasne bolesti
Ovo neverovatno povrće ima višestruku namenu, redovno ga konzumirate, a ne razmišljate mnogo o njegovom lekovitom dejstvu
Prema novoj studiji, konzumiranje paradajza svaki dan može da smanji rizik od karcinoma kože kod mužjaka miševa, dok na ženke nije imalo nikakav uticaj.
Kako da prepoznate dobar paradajz?
Uz pomoć ovog jednostavnog trika paradajz može ostati svež, duže nego što ste mislili (VIDEO)
Nalazi, objavljeni u časopisu "Scientific Reports", mogu dovesti do personalizovanih strategija prevencije raka zasnovanih na polu.
Profesor Tatjana Oberiszin, patolog na državnom Univerzitetu u Ohaju, rekla je: "Ova studija nam je pokazla da ne treba da se zanemari pol kada se istražuju različite preventivne strategije.
"Ono što funkcioniše kod muškaraca možda neće uvek raditi jednako dobro kod žena i obrnuto."
Jedna studija, koja je pratila 47.000 muškaraca, otkrila je da konzumihranje paradajza 10 ili više puta nedeljno smanjuje rizik od raka prostate za trećinu.
Dr Džesika Kuperstoun, je izjavila da "karoten, pigmentno jedinjenje, koje daje paradajzu intezivnu crvenu boju, može da zaštiti kožu od oštećenja UV zracima.
Tokom istraživanja, muški miševi jeli su hranu od 10% paradajz tokom 35 sedmica.
Ovi glodari su imali 50% manje kancera kože kada su bili izloženi UV zracima u poređenju sa miševima koji nisu jelii dehidrirani paradajz.
Klinička ispitivanja kod ljudi ukazivala su na to da konzumiranje paste od paradajza vremena može zaštititi od opekotina od sunca.
Ona veruje da karotenoidi iz biljke, koji se nalaze u vašoj koži nakon konzumiranjaa, mogu bitidobra zaštita od UV zračenja.
Ona je dodala, "likopen, primarni karotenoid u paradajzu, pokazao se kao najefikasniji antioksidant ovih pigmenata".
(Telegraf.rs)
Video: Vuk Vidor za Telegraf.rs o uzbudljivoj izložbi koja nas očekuje u Comtrade-u
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.