Krajnje bizarna pravila koja morate da poštujete dok jedete u stranoj zemlji
Da li ste znali da su neki načini na koje mi jedemo i koji dopiru iz naše tradicije u nekim zemljama nedopustivi ili mogu biti tretirani kao nepoštovanje prema domaćinu? Mi obično posipamo hranu solju i biberom, i to nam je potpuno normalno, ali u nekim zemljama se to tretira kao prekršaj. Ovde su neke stvari koje bi trebalo da preskočite kada nameravate da ručate negde u inostranstvu.
10 stvari iz frižidera koje mogu da vam uklone bore i obrišu godine sa lica
8 neočekivanih pravila koja morate da poštujete dok jedete u stranoj zemlji:
1. Pola šolje čaja je znak dobrodošlice za goste u Dubaiju i Kazahstanu
U Dubaiju i Kazahstanu se čaj sipa do pola šolje (ili manje od toga), to se radi zbog toga da se gosti ne bi osećali kao da domaćini jedva čekaju da odu. Sipanjem pola šolje, domaćin vam stavlja do znanja da želi da produžite razgovor. Ako dobijete punu šolju čaja, dobili ste znak da je vreme da krenete kući.
2. Čist čajnik je čajnik bez duše u Kini
U Kini ljudi ne peru čajnike deterdžentom, već ih peru sa vodom ili posebnim peskom. Dobijene naslage unutar čajnika se smatraju se čajevom dušom, zbog čega je zabranjeno "ubijati" je različitim hemikalijama.
3. U Italiji je uvredljivo tražiti još sira
Mi ne možemo da zamislimo picu ili testeninu bez dosta sira. Iako Italijani vole ovaj proizvod, bolje je da im ne tražite dodatni sir. Tako možete da uvredite kuvara, jer to znači da vam se ne sviđa jelo koje je pripremio i da želite da ga promenite.
4. Ne tražite so i biber u Portugalu ili Egiptu
Ako tražite so ili biber u Egiptu ili Portugalu, možete naneti štetu ljudima. Stvar je u tome, što je to poruka osobi koja kuva jelo, a znači da jelo koje su pripremili nije dovoljno ukusno i da je potrebno da vi "završite" njihov posao.
5. Ne koristite viljuške na Tajlandu
Viljuške su uobičajen deo našeg ručka, ali na Tajlandu, upotreba viljuške se smatra lošom navikom. Imate dozvolu da gurnete hranu na kašiku pomoću viljuške, ali ne i da je stavljate u usta uz pomoć viljuške.
6. U Kini ne smete pojesti svu hranu koju imate u tanjiru
Ako vam se sviđa jelo, morate ostaviti malo hrane u tanjiru da biste pokazali kuvaru da je jelo zaista ukusno. U Kini je nepristojno pojesti sve iz tanjira. Prazni tanjiri pokazuju da domaćin nije poslužio dovoljno hrane i da su gosti i dalje gladni. Dakle, ako želite da pohvalite kuvara ili domaćina, preporučujemo vam da ostavite malo hrane na tanjiru bez obzira koliko je ukusna.
7. Čaj u pet Velikoj Britaniji
Skoro svi znaju da u Velikoj Britaniji postoji tradicija po kojoj se čaj pije u 17 sati. Ali, mali broj ljudi zna kako Britanci piju čaj. Prvo, obično dodaju mleko. Drugo, više vole čaj kada je hladan, a ne vrući. Treće, mešanje šolje čaja se radi nežno i mora biti u centru šolje.
8. Pažljivo sa štapićima u Japanu
U Japanu se ne preporučuje da stavljate svoje štapiće vertikalno. Prema tradiciji, ljudi stavljaju štapiće vertikalno samo tokom sahrana. U restoranu ovaj potez može uvrediti vlasnika. To je razlog zašto vam nije dozvoljeno da dodajete hranu pomoću štapića. Na sahranama se štapići koriste za pokretanje kostiju tokom kremacije.
VIDEO: U Helsinkiju se jedu Tramp i Putin
(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Gorgeous
Pa i kuvari koji spremaju hranu strancima znaju da ljudi sa različitih podneblja imaju različite navike i ukuse pa ne treba tako lako da se vređaju
Podelite komentar