Danas se mesi tradicionalna česnica VASILICA: Simbol Malog Božića koji garantuje sreću i blagostanje

 ≫ 
  • 4

Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Na ovaj dan žene tradicionalno spremaju vasilicu tj. obredni kolač Malog Božića za uspešnu i srećnu godinu.

Danas je Sveti Vasilije Veliki i krsna slava u Srba: Postoje mnogi običaji koje treba ispoštovati

Na Mali Božić kojim 14. januara počinje i Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se Sveti Vasilije Veliki, a na taj dan domaćice mese vasilice da obraduju svoje ukućane i prve komšije, kako bi cela godina prošla u skladu prijateljstvu.

Vasilica je ime dobila po svetom Vasiliju, a u raznim krajevima srbije zovu je još: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica… U Pomoravlju i istočnoj Srbiji nazivaju je i vasuljica. Tako se i pravi, na različite načine, od različitih sastojaka. U zavisnosti u od toga u kom kraju je bilo više pšenice, kukuruza, oraha… od toga je i pravljena.

Tako imamo slanu i slatku vasilicu sa medom, onu od kukuruznog, pa i belog brašna… Mi vam predstavljamo recepte 4 tradicionalne srpske vasilice!

Vojvođanska slatka vasilica sa medom

Foto: Foter/flickr/lchunt

Sastojci: 800 grama brašna, 200 grama masti, 40 grama svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika šećera, mlaka voda, med.

Priprema: Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 stepeni, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.

Slana vasilica sa sirom

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Potrebno vam je: 20 grama svežeg kvasca, 50 ml tople vode, pola kašičice šećera i brašna, oko 500 grama brašna i još 200 – 300 grama za posipanje i dalji rad, pola-jedna kašičica soli (zavisi od slanoće masti i sira), 250 ml tople vode, svinjska masti sobne temperature (oko 300-400 g), 250 g mrvljenog belog sira (zlatiborski, zlatarski, feta…), 1 kašičica meda i 1 kašika vruće vode.

Priprema: Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u 50ml tople vode. U 250 g brašna, dodajte so, nadošli kvasac, 250 ml tople vode, postepeno dodajte ostatak brašna (oko 250 g), i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom da se duplira. Premesite testo, rastanjite, premažite mašću, štedeći rubove. Preklopite desnu trećinu preko srednjeg dela, pa levu preko toga. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite postupak. Pritisnute ga na nekoliko mesta oklagijom i ponovo ga rastanjite ponavljajući postupak mazanja i preklapanja još 2 puta.

Posle trećeg mazanja i preklapanja rastanjite je i ne mažite mašću već pospite komadiće sira po sredini testa. Ako želite okruglu Vasilicu onda polako preklapajte testo preko centra i preko svakog novog preklopa pospite malo sira. Poslednji preklop neka zatvori celu površinu. Stavite je u podmazan pleh i ostavite da odmara oko 30 minuta.

Pre stavljanja u rernu spustite par kašičica masti preko nje. Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta. Vrelu premažite medom koji ste rastvorili sa malo vrele vode vode.

Vasilica od kukuruznog brašna

Foto: Pixabay.com

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 stepeni.

Vasilica od lisnatog testa

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 jaje, 3 dl mleka, 250 g margarina, med za premazivanje.

Priprema: Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C. Služite tople i prelivene medom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Selaković na otvaranju 5. Rusko-srpskog kulturnog foruma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA