Ovo SU PRAVO IME I RECEPT ZA RUSKU SALATU i nemaju veze sa ovom koju danas spremamo
Originalni recept za rusku salatu osmislio belgijski kuvar 1860. godine po imenu Lusijen Olivije.
On je bio kuvar u Hermitažu, jednom od najslavnijih resotrana u Moskvi.
Takozvana Olivijeova salata vrlo brzo je postala izuzetno popularna kod gostiju i vremenom je postala najpoznatije jelo Hermitaža.
Evo kako je izgledala:
Tačan recept, posebno onaj za majonez, bio je ljubomorno čuvana tajna, ali je poznato da je sama salata sadržala divlju kokošku, teleći jezik, kavija, zelenu salatu, repove rakova, kapar i dimljenu pačetinu - iako je moguće da je recept menjan sezonski.
Originalni preliv za salatu bio je vrsta majoneza koji je pravljen od vinskog sirćeta, senfa i maslinovog ulja, ali tačan recept je do današnjeg dana ostao nepoznat.
Jedan od prvih štampanih recepata za Olivije salatu pojavio se 1894. godine, piše Wikipedia.
Od sastojaka su bili navedeni:
- Piletina
- Dva krompira
- Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
- 3-4 lista zelene salate
- 3 velika repa rakova
- 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
- 1 kafena kašičica kapara
- 3-5 maslina
- i jedna i po supena kašika preliva (majonez)
Kako to često biva sa gurmanskim receptima koji postanu popularni, sastojci koji su bili retki, skupi, sezonski ili teški za pripremanje, zamenjeni su jeftinijim i dostupnijim namirnicama, kao i ime.
(Telegraf.rs)
Video: Tzv. kosovska policija upala u zgradu opštine Gračanica
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ika...
Svako je sprema na svoj način...može na više načina..
Podelite komentar
Donald Sava J. Savanović Trump
Kad ovo sve nabrojiš I pogledaš u novčanik 21 veka,prođe te volja za jelom...
Podelite komentar
Dusanka
Donald Sava @zadrzi svoje ime casno, ne prljaj ga sa tudjim
Podelite komentar