Najzdraviji način spremanja pečuraka nije prženje - već nešto potpuno drugačije
Zbog svog sastava pečurke zahtevaju poseban način pripreme pa im pri kuvanju morate posvetiti dovoljno pažnje.
Sve vreme bacate proklijali krompir kao da nije dobar i tako pravite veliku grešku
Naučnici su došli do saznanja na koji način je najbolje spremati pečurke i to nije u tiganju. Pečurke su zdrave jer pored vlakana sadrže i proteine, amino kiseline, vitamine (B1, B2, B12, C, D i E) i minerale. Pored toga one imaju jako malo kalorija i masti.
Njihova tekstura, antioksidantnost i nutritivna vrednost može da bude negativno pogođena načinom pripreme, piše Southernliving.. Za istraživanje koje je objavljeno u Internacionalnom žurnalu nauke o kuvanju, tim je proučavap uticaj kuvanja, spremanja u mikrotalasnoj, grilovanje i prženje nekolikov rsti pečuraka.
Naučnici su došli do saznanja da je najbolji način spremanja pečuraka, a da one sačuvaju svoju hranljivu vrednost, grilovanje i spremanje u mikrotalasnoj. Pržene pečurke su pokazale jako nizak nivo proteina i povećanu količinu masti.
Prženje i kuvanje dovodi do ozbiljnog gubitka proteina i antioksidanata, verovatno zbog materija koje se dobro rastvaraju u vodi i ulju na kome se spremaju.
(Telegraf.rs)
Video: Muzej grada Beograda otvorio izložbu o nobelovcu Ivi Andriću u Pekingu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mrka
Stotine vrsta i stotine načina. Postoje vrste koje se peku, bare, kisele,prže,jedu žive, suše....
Podelite komentar
mister
Ja ih spremam na rostilju zajedno sa kremenadlama,tako da im mast i miris ucine jos ukusnijim,po zavrsenom pecenju malo maslinovog ulja.
Podelite komentar
Ika...
Pozdravljam sve ljude koji jedu pečurke...ja lično ne mogu očima da ih gledam,a tek miris njihov??
Podelite komentar