Otkriven pravi razlog zašto u restoranu na tanjiru uvek dobijete komad peršuna - i šta bi sa njim trebalo da uradite

 
  • 1

Da li ste se ikada zapitali zašto gotovo uz svako jelo u restoranu na tanjiru dobijete i komad peršuna?

Pored toga što mnogi kuvari prešun koriste kao dekoraciju, postoji još jedan, jako važan razlog za to.

Izbacila je ulje iz ishrane i za samo 30 dana njenom telu se desila promena koju nije očekivala

Iako većina ljudi ostavi peršun na tanjiru, jer ga smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bilo staviti ga u usta i polako žvakati.

Foto-ilustracija: Foter/abbyladybug

Osim što čisti nepce, peršun osvežava dah i neutralizuje neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.

Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela često grickati peršun i moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta, prenosi portal healthyeating.sfgate.com.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.

Kasnije su restorani počeli da kopiraju ovu ideju, a do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.

Zašto je peršun dobar za svež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima.

One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršiu je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog ili crnog luka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Konferencija za medije povodom filma "Volja sinovljeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Francuz

    18. novembar 2017 | 16:25

    Ah taj peršun! Hajde muškarci, nabavite na njega jer je odličan za potenciju, jača muški polni organ samo tako pa je ujedno i afrodizijak. Probajte i uverite se, neće vam se žena požaliti, kupovaće vam peršun svaki dan :)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA