Šta da radite sa preostalim sendvičima, roštiljem i mesom posle Prvog maja? Postoji samo jedno rešenje za sve!
Skupili ste društvo u nekoj vikendici van grada ili Prvi maj obeležavate u prirodi? Bilo da ste u Topčiderskom parku ili Košutnjaku, ili nekom drugom izletištu van Beograda, problem nastaje kada posle obilnog obroka ostanu kilogrami i kologrami ispečenih ćevapa, pljeskavica, ražnjića, kobasica, pilećih krilaca i ostalih đakonija iz mesare.
PO SATIMA, VREME ZA 1. MAJ U GRADOVIMA SRBIJE: Jedite brže - evo gde i kada počinje kiša! (FOTO)
ROŠTILJALI SMO SA GRAĐANIMA: Evo šta se desi kada na uranak stignete u podne (VIDEO)
Srbi su dobro poznati kao narod koji ne štedi kada je hrana u pitanju i uvek se plaše da ne bude malo. Tako je za proslave, svadbe, slave, ali i za Praznik rada, koji se tradicionalno obeležva uz roštilj.
To za posledicu ima ogromnu količinu nepojedene hrane. Otkrićemo vam nekoliko praktičnih saveta, koji vam mogu pomoći ako ne znate šta ćete sa ostatkom mesa.
![Foto-ilustracija: pixabay.com](http://xdn.tf.rs/2017/01/25/meso-za-rostilj.jpg)
Jelo obavezno treba ohladiti pre stavljanja u frižider. Za hlađenje prirodnim putem potrebno je dosta vremena, jer je spoljašnja temperatura visoka. Zato se jelo u šerpi može staviti u drugu šerpu sa hladnom vodom da bi se što pre ohladilo. Za hlađenje treba oko pola sata.
Pečena i kuvana hrana može da stoji u frižideru u proseku dva do tri dana. Ako ste spremili veću količinu hrane koja će trajati dva do tri dana, izdvojite za obrok samo onoliko koliko ćete pojesti. Tako ćete izbeći da svaki put zagrevate celokupnu količinu.
![Foto: Tanjug/Zoran Žestić](http://xdn.tf.rs/2017/05/01/Prvomajski-uranak-prvi-maj-rostilj-4.jpg)
Trebalo bi da budete oprezni sa sendvičima. Ukoliko pravite sendviče za izlet, izbegavajte maslac ili margarin. Ove namirnice na visokim temperaturama često užegnu.
Često se kvare i šunka, parizer i jaja. Najbolje je da sendviče pravite sa povrćem (salatama) ili, ako ste u mogućnosti, ponesite ručni frizider. Onda u obzir dolaze sve namirnice.
Sa druge strane s pićem nećete imati problema, jer će paketi neiskorišćenog piva, sokova i kiselih voda na red će doći neki drugi put.
Video: Koliko je opasna upala žučne kese i koje ozbiljne bolesti se kriju iza zbunjujućih simptoma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ja
Kakav savet :) mi nebi znali sami, da meso ohladimo i stavimo u frizider.
Podelite komentar
Margarin
za mazanje niti može da užegne niti da se ubudjavi. A ni insekti nisu zainteresovani. Jako je mala razlika u hemijskoj formuli margarina i PVC.
Podelite komentar
Haha
Dajte nekom ko nema ni to
Podelite komentar