CEO ŽIVOT POGREŠNO PRŽITE JAJA: Ako stavljate ZEJTIN i koristite NELEPLJIV tiganj - pravite veliku grešku (RECEPT)

  • 40

Pržena jaja su omiljeni i osnovni doručak u većini evropskih kuhinja, a tako je i kod nas. Iako se za nevične u kuhinji često kaže da ne umeju ni jaje da isprže, činjenica je da i oni sa gastro genom veoma često omanu spremajući ovo tzv. jelo za početnike. E mi vam donosimo prvu i osnovnu lekciju kako se pravilno prže ukusna i hrskava jaja na oko.

Dodajte sodu bikarbonu kada kuvate jaja - i rešićete jedan od najvećih problema u kuhinji

Pre nego što pojedete JAJE dobro se zagledajte u ŽUMANCE. Ono će vam reći da li je jaje zdravo ili ne (FOTO)

Tajna super jaja leži u sledećem: koristite maslinovo ulje, ne koristite teflonski tiganj, zagrejte dobro ulje pre nego što razbijete jaja, ne okrećite jaja spatulom na drugu stranu kada se jedna isprži, kako biste imali savršeno rovito žumance. A ovu tehniku smislio je čuveni novinar i gastronom Entoni Bordejn.

Recept:

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

1. Sipajte u tiganj maslinovog ulja toliko da potpuno prekrije dno i ugrejte ga na srednje jakoj vatri.

2. Dodajte dva jajeta pazeći da ima dovoljno prostora između njih, odnosno da se ne spoje. Protresite tiganj nežno posle dodavanja svakog jajeta.

3. Protresite tiganj povremeno, upotrebljavajući lopaticu kako biste odlepili jaja od dna, naravno ako je potrebno, dok ivice oba jajeta ne porumene. To bi trebalo da traje oko dva minuta.

4. Nagnite tiganj prema vama tako ulje bude koncentrisano na jednom mestu, a zatim pokretima tiganja prelivajte belanca - ne žumanca - dok se ona potpuno ne izgube providne delove. Za to vam je potreban još minut.

5. Začinite ih i jedite vruća!

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Video: Snežna vejavica u Pančevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    24. mart 2017 | 16:25

    POGREŠNO,na maslinovom ulju se ne prži ništa,koristi se za salate ili kao preliv jer nepodnosi visoke temparature. To valjda već svi znamo.

  • Sale79

    24. mart 2017 | 16:34

    Kad su naše Bake tako przili jaja, Anthony Bourdain se nije ni rodio.

  • Tanče

    24. mart 2017 | 16:30

    Vi ce te mene uciti, kako se prze jaja. Ja przim kako me moja baka naucila, i izvrsni su prste da polizes..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA