Njemu su bukvalno pale pare s neba: Iz krova u Parizu nikao crni tartuf, cena pečurke 5.000 evra za kilogram
Veliko oduševljenje zavladalo je među francuskim gurmanima kada je na jednom pariskom krovu otkriven veliki divlji tartuf. Veruje se da je otkriće tartufa pod stablom graba u vrtu na krovu zgrade blizu Ajfelovog tornja, prvo takve vrste u glavnom gradu Francuske.
Tartufi obično rastu puno južnije, u mediteranskoj klimi i iz zemlje ih vade posebno izdresirane svinje ili psi.
Cena te aromatične pečurke nedavno se udvostručila, na 5.000 evra za kilogram.
Zimski crni tartuf otkriven u Parizu nije najskuplja vrsta iz te skupine pečuraka, ali kuvari je izuzetno cene i koriste u kombinaciji sa školjkama, kobasicama i krompirima.
Stručnjaci u francuskom prirodnjačkom muzeju kažu da je izvanredno što je tartuf uspeo tako daleko od svog prirodnog staništa.
- Otkriće ovog divljeg tartufa predivan je primer važnosti krovnih vrtova ili zelenih krovova za urbanu bioraznolikost - saopštio je muzej.
Stručnjak za gljive profesor Mark-Andre Selos, ističe da je pojava tartufa u jednom severnom gradu "izuzetna".
- To pokazuje da se to opet može dogoditi i da je moguće uzgojiti tartufe na pariskim krovovima - izjavio je.
Francuska prestonica pokušava da podstakne urbano vrtlarstvo, a cilj je u iduće dve godine pretvoriti krovove poslovnih zgrada i ostale prostore u 405.000 kvadratnih metara vrtova.
(Telegraf.rs/BBC)
Video: Srušio se plafon i povredio pacijente: Bizarna nezgoda u bolnici
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
mister
I meni je uspelo da proizvedem lubenicu na krovu.Za corave je sve moguce.U vrtu proizvodim podzemne krastavce i dedamrazove.
Podelite komentar
Tadija
Za 5000e možeš da kupiš 4-5kg tartufa!
Podelite komentar
Maki
Mogu li se jesti ili je samo za gledanje
Podelite komentar