Sve podseća na scenario iz Iraka: Tramp objavio da se povlače iz iranskog sporazuma, odmah skočile akcije firmi za naoružanje (FOTO) (VIDEO)

 
  • 8

Reakcije nakon Trampove odluke da se povuče iz izraelskog sporazuma

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp saopštio da se povlače iz iranskog sporazumairanski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će Iran ostati posvećen multinacionalnom nuklearnom sporazumu iz 2015. Sat vremena nakon Trampove odluke, Izrael je gađao pozicije sirijske vojske u blizini Damaska.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je u utorak da SAD izlaze iz sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom, koje su potpisale zajedno sa UN-om, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Nemačkom 2015. godine.

Tramp saopštio da SAD izlaze iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Tramp najavio uvođenje oštrih sankcija Iranu Foto: Tanjug/AP

- Jasno je da SAD ne mogu da spreče iransku nuklearnu bombu sa sadašnjim sporazumom - rekao je Tramp, prenosi Rojters. On je dodao da će SAD ponovo uvesti sankcije Iranu, i to "najvišeg stepena".

Tramp je dodao i da bi druge zemlje mogle biti sankcionisane.

Nuklearni sporazum sa Iranom je, kako je istakao američki predsednik, trebalo da štiti SAD i saveznike, ali je omogućio Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum.

ROHANI: IRAN OSTAJE POSVEĆEN NUKLEARNOM SPORAZUMU

Nakon Trampovog saopštenja, oglasio se i predsednik Irana Hasan Rohani, koji je izjavio da će Iran ostati posvećen multinacionalnom nuklearnom sporazumu iz 2015.

- Ako postignemo cilj sporazuma u saradnji sa ostalim njegovim potpisnicima, onda će on ostati na snazi... Time što je izašla iz sporazuma, Amerika je zvanično ugrozila svoju posvećenost jednom međunarodnom sporazumu - rekao je Rohani u govoru koji je prenosila državna televizija, prenosi Rojters.

Rohani izjavio da sporazum ostaje na snazi Foto: Tanjug/AP

On je dodao da je Iran spreman da nastavi svoje aktivnosti u vezi s nukealrnim sporazumom nakon konsultacija sa ostalim svetskim silama koje su deo sporazuma.

Iranska državna televizija ocenjuje da je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom "nelegalna, nelegitimna i da podriva međunarodne sporazume".

OBAMA: POVLAČENJE IZ IRANSKOG SPORAZUMA OZBILJNA GREŠKA

Bivši predsednik SAD Barak Obama smatra da odluka aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom predstavlja "ozbiljnu grešku" koja će umanjiti kredibilitet Amerike u svetu.

Obamina administracija učestvovala je u postizanju sporazuma 2015. godine kojim su Iranu ukinute sankcije u zamenu za obustavljanje razvoja nuklearnog programa.

Obama je rekao da je Trampova odluka da se povuče pogrešna naročito zato što Iran poštuje sporazum, preneo je AP.

Barak Obama kritikovao izlazak SAD iz iranskog sporazuma Foto: AP/Tanjug

- Stalno omalovažavanje sporazuma čiji je naša zemlja potpisnica rizikuje da ugrozi kredibilitet Amerike i stavlja nas u sukob sa vodećim svetskim silama - upozorio je Obama.

Prema njegovim rečima, bez tog sporazuma SAD bi na kraju mogle da budu ostavljene pred negativnim izborom između Irana naoružanog nuklearnim oružjem i još jednog rata na Bliskom istoku.

- Sporazum sa Iranom ostaje model onoga što diplomatija može da postigne, uključujući i pitanje Severne Koreje - zaključio je Obama.

MAKRON: RADIĆEMO NA ŠIREM SPORAZUMU O IRANU

- Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom - poručio je francuski predsednik Emanuel Makron i dodao da je odlukom SAD doveden u pitanje režim neširenja nuklearnog oružja.

Makron je poručio da će Francuska raditi na širem sporazumu, koji obuhvata nuklearne aktivnosti Irana, programe za razvoj balističkih raketa i regionalne aktivnosti.

- Radićemo zajedno na širem okviru, koji pokriva nuklearnu aktivnost, period nakon 2025, balističku aktivnost i stabilnost na Bliskom istoku, naročito u Siriji, Jemenu i Iraku - naveo je Makron na svom nalogu na Tviteru.

IRANSKI POSLANICI ZAPALILI AMERIČKU ZASTAVU OD PAPIRA

Iranski poslanici zapalili su američku zastavu od papira u parlamentu, dan nakon odluke američkog predsednika da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Iranski poslanici zapalili zastavu SAD Foto: Tanjug/AP

Poslanici su uzvikivali "Smrt Americi", a zapalili su i papir koji je simbolično predstavljao nuklearni sporazum, prenela je agencija AP.

EU NASTAVLJA PRIMENU NUKLEARNOG SPORAZUMA

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini rekla je da će EU nastaviti da podržava punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

- Sporazum je funkcionan i i ispunjava svoj cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna da ga sačuva - poručila je Mogerini.

Poslanici su ovako reagovali na izlazak SAD iz sporazuma Foto: Tanjug/AP

IZRAEL GAĐAO POZICIJE SIRIJSKE VOJSKE U BLIZINI DAMASKA

Sirijski državni mediji javili su da je Izrael gađao pozicije vojske u blizini Damaska, ali da je sirijska protivvazudšna odbrana presrela i uništila dve rakete.

AP je preneo da se napad dogodio oko sat vremena nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, a Teheran nazvao glavnim izvoznikom terorizma u regionu. Zvanična novinska agencija SANA navela je da se napad dogodio u selu u Kisvehu, južno od Damaska, odnosno u oblasti koja je poznata po brojnim sirijskim vojnim bazama.

Izrael napao Siriju sat vremena nakon Trampove odluke Foto: Tanjug/AP

Zvaničnik u regionalnom savezu koji predvodi Iran, a koji podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada, rekao je da su meta napada bile pozicije sirijske vojske, ali da su poginuli jedan Sirijac i njegova žena, koji su prolazili pored svog automobila, dodaala je američka agencija.

SVE PODSEĆA NA SCENARIO IZ IRAKA

Odluka Donalda Trampa da SAD napuste sporazum sa Iranom čini svet opasnijim mestom, preneo je Dojče vele i dodao da su na taj način bačene godine diplomatije.

Autor teksta Matijas fon Hajn istakao je da Evropa može da umanji posledice samo u saradnji sa Rusijom i Kinom.

- Uoči odluke Donalda Trampa bilo je još samo spekulacija o tome koliko će drastičan biti njegov zaokret, da li će negde ostati otvorena vratanca za razgovor i da li su diplomatske inicijative Evropljana imale ikakvog efekta -rekao je Fon Hajn.

On je rekao da od toga nema ništa, jer SAD izlaze iz sporazuma, sve sankcije koje su bile stavljene pod led se vraćaju na snagu.

- Od svih načina da se izađe iz sporazuma, ovaj je najopasniji. Svet svakako neće postati sigurniji. Još tokom Trampovog govora berze su zabeležile skok akcija firmi koje prodaju naoružanje. Indirektna posledica je što ovo američko kršenje ugovora neće nimalo olakšati dolazeći samit Trampa i severnokorejskog moćnika Kima Džong Una - ocenio je Fon Hajn.

Antiamerički grafit u Teheranu Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, iako je Tramp rekao da sporazum nije uzeo u obzir bezbednosne interese Amerike, ostaje misterija kako će izlazak iz sporazuma služiti interesima SAD.

- Sporazum je uspostavio provere koje su sprečavale Iran da razvije atomsku bombu čime je sprečeno nuklearno naoružavanje u regionu. To i ništa drugo je zadatak sporazuma. Čak ni Trampov ministar spoljnih poslova Majk Pompeo, poznat kao jastreb prema Teheranu, ne dovodi u pitanje to da li Iran ispunjava svoje obaveze - napisao je Fon Hajn.

On ocenjuje da se Tramp u Beloj kući uporno okruživao antiiranskim jastrebovima, navodeći, osim Pompea i novog savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Boltona, koji je 2017. godine napisao da "američki proklamovani cilj mora biti da se Islamska revolucija iz 1979. okonča pre njene 40. godišnjice".

- Zastrašujuće jer je Bolton imao centralnu ulogu i u predigri rata u Iraku 2003. godine. Poznate su katastrofalne posledice koje je po region imala ta protivpravna agresija. Poznato je i da su kao povod za rat iskorišćene laži - ocenio je autor.

Fon Hajn smatra i da se očekuje da će povećani pritisak na Teheran ojačati tamošnje tvrdolinijaše i potisnuti umerene snage u defanzivu, čime rastu šanse da dodatno eskalira stanje u jednom od brojnih kriznih žarišta poput Jemena, Sirije, Libana ili Iraka.

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. maj 2018 | 15:30

    U ZADNJE 2 DECENIJE ZEMLJE KOJE IMAJU NAFTU IZLOZENA SU NAPADIMA AMERICKE ,DEMOKRATIJE, SVE DOTLE DOK SE NE INSTALIRAJU MARIONETE!!! SAD JE IRAN NA REDU DA POSTANE ,DEMOKRATIJA,!!! STRASNO !!! PLASIM SE KAD NAFTE NESTANE A BUDE VODA ZA PICE CILJ PLJACKE -STA CE BITI SA NAMA-SRBIJOM???? HOCE LI OPET BITI ,MILOSRDNOG ANDJELA,????!!!??

  • Pera Kojot

    9. maj 2018 | 15:49

    Svetom vladaju "ljudi" sumnjivog morala postavljeni od strane svojih gazda, velikih industrijalaca tj. bankara koji se neustrucavaju sa svojom privatnom alijansom da uniste sve na zemlji! Tim sto, jos imaju I podrsku sila koje su navodno toliko pravicne da se nelibe da ubiju bilo koga za rad svoje koristi!

  • Dejan

    9. maj 2018 | 14:48

    Samo sto Iran nije isto sto i Irak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA