Predsednik Južnoafričke Republike podneo ostavku, povezivan je i sa srpskim podzemljem: Ponižavajući kraj za harizmatičnog heroja (FOTO) (VIDEO)

Vrhovni sud Južnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspeo da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću

  • 0

Predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma podneo je ostavku pod pritiskom svoje partije Afrički nacionalni kongres koja je to tražila od njega.

Još jedno političko previranje u Africi: Zuma ima 48 sati da ode sa vlasti, on odbija to da učini (FOTO)

- Iako se ne slažem sa odlukom rukovodstva moje partije, uvek sam bio njen disciplinovani član - kazao je on podnoseći ostavku, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Partija Afrički nacionalni kongres je u utorak zvanično zatražila od Zume (75) da podnese ostavku "za dobrobit zemlje".

Vladajuća partija je takvu odluku donela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose.

Zuma, koji je na vlasti od 2009. godine, optužen je za korupciju, ali se odupirao sve većem pritisku da podnese ostavku od decembra, kada ga je Siril Ramafosa zamenio na mestu lidera ANC.

Samo nekoliko sati pre podnošenja ostavke, Zuma je prkosno i prilično nervozno tvrdio da su zahtevi za njegovim odlaskom "vrlo nepošteni"  i da je on "žrtva", kao i da nije učinio ništa pogrešno, insistirajući pritom da neće odstupiti.

Njujork Tajms ističe da je ovo ponižavajući kraj za harizmatičnog heroja borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi, koji je bio u zatvoru s Nelsonom Mandelom i koji je neko vreme bio obaveštajni šef ANC-a u ilegali, prenosi index.hr.

Zumina priča uobičajena je na afričkom kontinentu - nakon što se proslavio kao heroj antikolonijalne borbe za nezavisnost i inspirsao milione svojih sunarodnika, što ga je i dovelo na vlast, vremenom je postao simbol korupcije, samovolje i lošeg upravljanja državom.

Foto: Tanjug/AP

Prema tvrdnjama bivšeg javnog tužioca, trgovina uticajem u njegovoj vladi bila je toliko raširena da je vlada postala talac Zuminih prijatelja i poslovnih partnera koji su vršili pritisak na vladu radi svojih ličnih interesa.

Zumin odlazak ostavlja Južnu Afriku s razočaranim glasačima, oslabljenom ekonomijom i ukaljanim imidžem pred ostatkom kontinenta.

Ramafosa je u decembru izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tesno pobedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Parlament će gotovo sigurno danas izglasati poverenje Ramfosi kao novom predsedniku, inače petog u nizu iz redova ANC-a od ukidanja nedemokratske belačke vladavine 1994.

Vrhovni sud Južnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspeo da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću.

Prošle godine, Vrhovni apelacioni sud presudio je da Zuma mora da se suoči sa 18 tačaka za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca u vezi sa sporazumom o naoružanju iz 1999. godine.

Foto: Tanjug/AP

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

KONTROVERZNI BIZNISMEN I PISAC BESTSELERA ZVALI BROJ U SRBIJI

Početkom januara kontroverzni biznismen Nafiz Modak iz Kejptauna koji je optužen za reketiranje i novinar Žak Pauv koji je napisao knjigu o visokoj korupciji u Južnoj Africi, kontaktirali su osobu u Srbiji za koju tvrde da im je odala tajne o političatrima i svetskom podzemlju. Zbog knjige "Predsednikovi čuvari" digla se velika prašina jer se, između ostalih, u njoj spominje doskorašnji predsednik Zuma.

Južnoafrički "Njuz 24" je u izveštaju sa suđenja Nafizu Modaku, koji se tereti za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, objavio da je jedan od svedoka, policajac koji istražuje taj slučaj, rekao da postoje snimljeni razgovori Modaka sa "nekim iz Srbije".

Kako je naveo policajac Čarl Kanier, "osoba koju je Modak zvao u Srbiji je ista osoba koja je dala informacije za prvih nekoliko poglavlja" Pauvove knjige.

Kanier je rekao da to dokazuje "veze Modaka i ljudi u južnoafričkim vlastima".

Kako je naveo pred sudom, u razgovoru sa osobom iz Srbije Modak je govorio o odnosima policijskih zvaničnika i "kontroverznih biznismena" i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji, prenosi b92.

Na suđenju se govorilo i o navodnim planovima Modaka da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krejčira. Krejčir se u britanskim medijima spominjao kao "dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gavrića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana".

Printksin: Youtube/SABC Digital News

Jedno od spomenutih imena je i Igor Rusol iz Ukrajine, koji je svojevremeno radio za ubijenog šefa podzemlja Sirila Biku, sa kojim je u trenutku atentata bio upravo Dobrosav Gavrić.

KONTROVERZNA KNJIGA

U knjizi novinara Žaka Pauva koja je spomenuta na suđenju govori se o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume. Podnaslov knjige je "Oni koji Zumu drže na vlasti i van zatvora".

U prvim poglavljima, za koja je navodno deo materijala autoru dao neko iz Srbije, govori se o susretima autora sa bivšim obaveštajcem u Moskvi i njegovim saznanjima o dolasku Zume na vlast 2009. godine.

Knjiga izdata u oktobru 2017. opisuje stvaranje "mafijaške države u državi" i optužuje Zumu i njegove saradnike za proneveru, izbegavanje poreza, finansijske malverzacije i govori o tome da Zuma svakog meseca dobija oko 70.000 dolara od jedne privatne kompanije.

Foto: Tanjug/AP

Knjiga je podigla mnogo prašine, a Nacionalna agencija za bezbednost je tražila sudsku zabranu daljeg prodavanja knjige posle samo nekoliko dana od njenog izdavanja pozivajući se na kršenje zakona o privatnosti, obaveštajnoj sigurnosti i žaleći se na objavljivanje poverljivih poreskih izveštaja.

Uprkos pokušajima cenzure, knjiga je postala međunarodni bestseler, a nakon problema sa distribucijom na internetu se pojavila cela knjiga.

Pauv je na promociji knjige, koju je obeležio "slučajan nestanak struje", rekao da je spreman na višegodišnje povlačenje po sudovima. Kako je kasnije dodao, zbog knjige je dobio niz pretnji smrću.

U knjizi se spominju predsednik Južne Afrike, najviši zvaničnici policije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i niz ministara i ambasadora.

Zuma je jedan od kontroverznijih afričkih lidera, čija je vladavina obeležena nizom skandala, optužbi za silovanje, korupciju i pranje novca, a više puta je "preživeo" glasanje o nepoverenju.

Zuma je inače ponosni poligamista, koji se ženio šest puta, jer poštuje Zulu tradiciju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA