Evropa u plamenu: Požari bukte i u Portugaliji i u Italiji, hiljade vatrogasaca se bori sa vatrenom stihijom (FOTO) (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 0

- Požar je van kontrole, aktivni frontovi se množe - javljaju iz Portugala

Stravični požari šire se duž Italije gde je trenutno aktivno preko 1.000 požara, dok u Portugalu čak 2.800 vatrogasaca pokušava da se izbori sa vatrenom stihijom.

Evakuacija neviđenih razmera u Kanadi: Zbog požara dom napustilo 39.000 ljudi

Tri požara izbila su u blizini Rima, saopštila je lokalna vatrogasna služba. Prema rečima gradonačelnice Rima, Virđinije Rađi, situacija je veoma ozbiljna, preneo je Rojters.

Kako je izvestila televizija SkyTV 24, jedna muškarac je nastradao tako što je pao sa krova skladišta, koje je zahvatio požar u blizini Napulja, a prošle nedelje na Siciliji evakuisano je na hiljade turista.

Foto: Tanjug/ AP/ Massimo Percossi

Vatrogasci su saopštili da se bore sa 280 požara u Laciju, 250 u Kampaniji, 150 u Toskani, 110 u Kalabriji i 100 u Apuliji.

Ništa nije bolje ni u Portugalu, gde je mesec dana nakon najpogubnijeg šumskog požara u novijoj istoriji Portugala, tu zemlju ponovo danas zahvatila vatrena stihija, a 2.800 vatrogasaca bori se sa više požara u severnom i središnjem delu, među kojima neki prete selima.

Foto: Tanjug/ AP/ Cesare Abbate

Najveći požar besni od prekjuče ujutro u okolini opštine Aližo, kod Vila Reala, a gasi ga 500 vatrogasaca, pri čemu vetrovi i vrućina doprinose njegovom širenju, prenose francuski mediji.

- Požar je van kontrole, aktivni frontovi se množe - izjavio je gradonačelnik Aliža Karlos Magaljajs, koji je obišao obližnje nasilje Vila Ša gde se plamen približio kućama.

Foto: Tanjug/ AP/ Massimo Percossi

Vatrogasci su iscrpljeni, rekao je on, pozvavši u pomoć celu zemlju.

Portparolka lokalne službe civilne zaštite navela je da je 10 vatrogasaca lakše povređeno, nagutavši se dima ili zadobivši opekotine.

Požar u zoni Aliža gase sedam aviona i helikoptera, a pridružio im se i jedan španski avion. Stotinak kilometara odatle, dva požara od nedelje besne u regionu Mangalde, gde se vatra takođe približila kućama. Tridesetak kilometara od Pedrogao Grandea, gde je ogroman požar pre četiri nedelje odneo 64 života, danas po podne je ponovo izbio požar koji, na tri lokacije, gasi 190 vatrogasaca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA