U porodici iz Kikinde treća generacija pastira: Ko je nekada čuvao ovce bio je bogat čovek, a danas jedva kupi hleb (FOTO)
Čuvanje ovaca u porodici Cucin je tradicija, stado su imali Radovanov deda, pa otac, a danas Radovan ima ovce rase vinterberg i cigaja.
- Stara narodna "koliko ovaca toliko i novaca" prestala je odavno da važi - počinje svoju priču Radovan Cucin iz Kikinde, jedan od poslednjih pastira na severu Banata.
- Ko je nekada čuvao i imao ovce bio je bogat čovek. Ja sam prvi traktor u životu kupio od mojih ovaca - kaže nam gazda Cucin.
Ovaj vredni stočar koji sa suprugom Mirjanom osim ovaca ima i po koju kozu, priča kako je sve počelo:
- Ovčarstvo je naša porodična tradicija. Moj deda je bio pastir u jednoj bogatoj porodici i radio je 24 sata kod gazde, kasnije je otac počeo da čuva ovce, a ja sam nastavio ono što su moji preci i započeli. Međutim, nije ovčarstvo kao nekada, sve je teže u ovom stočarskom poslu -kaže gazda Radovan.
RANIJE IMALI VIŠE OD 100 OVACA
U svom gazdinstvu vredni domaćin imao je preko sto grla ovaca, danas upola manje, sem ovčarstvom, bave se i kozarstvom. Svakodnevno ih Radovan izvodi na obližnju livadu na periferiji grada koja obiluje svežom travom.
- Ovce nisu zahtevne kada je reč o ishrani, pored zobi koja im se daje, one su vrlo korisne - tvrdi gazda Radovan. Sve što ostane na njivi, sav korov i strnjike nakon žetve ovce popasu.
Runo koje daju nekada je bilo na ceni. Ko je šišao ovce i imao vunu, taj je bio bogat čovek. Danas kilogram runa ne vredi više od 40 do 50 dinara. Radovan nam otkriva koja rasa najviše daje vunu:
- Cigaja je krupna rasa ovaca, ali obraslost vunom mala je po trbuhu i donjem delu vrata, pa je to razlog zašto daje malu količinu vune, dok je rasa virtemberg pogodna i za meso i za vunu. Od oko 100 ovaca dobije se i do 140 jagnjadi, ova vrsta je izuzetno plodna, a runo je gusto te se prinos vune kod ovih ovaca kreće i do 4,5 kilograma, a kod ovnova i do 8 kilograma.
KUKA OD KOJE OVCA "NE MRDA"
Posao nije lak.
- Ko ga ne voli ne treba ni da ga radi - kaže nam gazda Cucin koji i do šest sati dnevno provodi sa svojim stadom:
- Nije lako, ovce se moraju čuvati, nekada odu, odlutaju, pa ih sa svojim čuvarima vraćam ponovo na ispašu. Kada su nevaljale tada upotrebljavam "čobanski štap"- objašnjava mi gazda Radovan.
- Vidite ovu kuku, ona služi da povučem ovcu, uhvatim je za nogu i ona ne mrda.
TAJNA DUGOG ŽIVOTA JE U SURUTKI
U velikom domaćinstvu gazde Cucina potrebno je mnogo rada, bez pomoći supruge Mirjane, kaže da ne bi moglo da opstane veliko gazdinstvo. Kako se i na koji način pravi koziji sir i kiselo ovčije mleko tajna su vredne domaćice Mirjane Cucin:
- Mušterija ima, traže nam najviše koziji sir, on je zdrav i lekovit, uvek uz sir dajem i surutku. Imam jednog deku iz obližnjeg sela koji se godinama snabdeva kod nas, kaže da je u surutki tajna dugog života.
KO DRŽI STOKU USTAJE RANOM ZOROM, PRE SVITANJA, A POSAO ZAVRŠAVA SA PRVIM SUMRAKOM
Život na selu nije lak - priča nam Mirjana.
- Ustajemo ranom zorom, ranije sam imala krave, pa smo se oko 4 sata budili. Sada nešto kasnije, suprug me štedi - priča gostoljubiva domaćica i služi nas tvrdim kozijim sirom.
U gazdinstvu porodice Cucin pored ovaca, prisutna je živina, koze i druga stoka. Na banatskom livadama nekada je bilo više stotina pastira, danas ima svega oko šest domaćinstava koja gaje ovce i koze.
- Nema omladine, ne želi niko da gaji i čuva ovce, šta će biti posle nas, ne znam? Pa, zato staru narodnu "Nisam čuvao ovce sa tobom" ne bi trebalo u negativnom kontekstu koristiti, biti pastir nije lako, a kako više niko ne želi da čuva ovce, pastiri će biti u potražnji - zaključuje vredni čobanin Radovan Cucin.
VIDEO: U Grčkoj ovce nose PELENE i šetaju se na povocu
(Dragana Ivanić)
Video: Igor Benčina: Veoma smo emotivni, dugo smo čekali ovaj trenutak
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Yy
Svaka vam cast ziveli jos dugo
Podelite komentar
Boža zemunac
Živi bili i Bog vas čuvao.
Podelite komentar
Ceca
Sta ga broga bar se ne otima za piletinu iz Lidla...jede svoj sir,kaak i jagnjetinu..udise cist vazduh i sigurno je zdraviji od vecine koji se bore da prezive u gradu
Podelite komentar