Dve "ajvarske" struje u Srbiji: Ko sprema pravi, a ko "lažni"? Krčka se svađa zbog pečenja/barenja, a tek oko patlidžana

  • 8

U suton pripreme zimnice, kada su domaćice spremile sve što se dalo metnuti u tegle i flaše ostaje još samo razrešiti "pradavni" spor koji gori društvenim mrežama i ulicama - ko je spremio pravi ajvar, a kome ajvar nije pravi?! To je nedeljama unazad u Srbiji znao da bude povod rasprava u kojima su učestvovale i žene i muškarci i oni koji kuvaju ajvar i oni koji ga samo jedu. Stizalo je do ivice komšijskih svađa i do isključivanja iz kulinarskih Fejsbuk grupa.

Marija je biznis preko Fejsbuka započela slučajno, a sada prodaje na hiljade tegli od 500 dinara po celom svetu (FOTO)

Ko nije u priči, ona glasi ovako - jedni kažu da je pravi ajvar samo onaj od pečenih paprika i bez plavog patlidžana i drugog povrća. Drugi kažu da se ajvar može praviti i od barenih paprika, kao i dodavanjem drugog povrća, te da je najbitnije da bude ukusan i po volji onih koji će ga zimus jesti.

Ajvar od barenih paprika, Foto: Telegraf

Ovo su dve "ajvarske" struje u Srbiji. Niko za onaj od barenih paprika ne kaže da li se on zove lažni, kobajagi ajvar ili nekako drugačije.

PRVI AJVAR OD BARENIH PAPRIKA

- Ovo je moj prvi ajvar. Spremila sam ga od barenih paprika. Očiste se od semena i bare po par minuta u vodi, pa melju i zatim se kuva ajvar. Iznela sam ga pred komšinice u želji da im dam recept koji je lakši za spremiti, sve je brže, a ukus je odličan. Gorko sam zažalila. Starija komšinica je probala i pljucnula na tle s rečima - joj što ne volim kad osetim ovu kožicu od paprike, vidi se da je kuvana. Ja pojedoh teglu tog mog ajvara i ne osetih kožicu. Druga komšinica je prokomentarisala da je moj ajvar - industrijski, a sama nikada nije spremila ajvar. Dovele su me do ivice suza - kaže Kragujevčanka Milena, mlada domaćica.

U Šumadiji su čitave ulice, tačnije domaćice koje žive u tim ulicama, u sporu oko pravog ajvara.

BLAGO TEBI, MOJI JEDU SAMO PRAVI

- U razgovoru preko ograde pomenem komšinici da barim paprike za ajvar ceo dan, a ona mi onako ironično kaže - blago tebi, moji jedu samo pravi ajvar, isključivo od pečenih paprika i bez plavog patlidžana. Njen ajvar je na kraju kuvanja tamno braon boje, od čega god da ga sprema - kaže iskusna domaćica Slavica.

Pečene i očišćene paprike, Foto: Telegraf

U sporu nisu samo domaćice koje ajvar spremaju nego i njihovi muževi, sinovi, ćerke. Sve zbog pravog i lažnog ajvara.

Takođe, u sporu nisu samo domaćice preko ograde, nego i one koje recepte dele u Fejsbuk grupama. Administratorka jedne od tih grupa očitala je svima lekciju na temu - o ukusima ne treba raspravljati.

ZELENI PARADAJZ!?

- Pre tačno 24 sata objavila sam recept i fotografiju ajvara koji sam spremala. Većina od vas se čudila kako to da ajvar kuvam sa zelenim paradajzom. Pa eto, tako ja kuvam (…), a još je bitnije to što se sviđa meni i mojoj porodici i nikada neću menjati recept (…) jer mi je lepši od onih "pravih ajvara". Namerno sam objavila, jer sam znala da će se javiti izuzetno pametne žene koje će odmah reći da to nije pravi ajvar. Odmah su se javile da kažu kako one to rade ovako ili onako, a lepo sam napisala velikim slovima da me njihovo mišljenje ne interesuje - piše Tanja, administratorka poznate grupe.

Pečenje paprike za "pravi" ajvar, Foto: Telegraf

RAT TOROKUŠAMA I PAMETNICAMA

Ona dodaje da je njen post na grupi "namerno objavljen da izazove torokuše i pametnice".

- Moj post nije jedini koji je kritikovan i na koji su se prepametne žene, kojima zimnicu spremaju mame i svekrve, odmah javile… O ukusima i kuhinji se nikada ne raspravlja. Ubuduće, svako ko krene da komentariše tuđ post, kako se to tako ne radi ili kako ona to bolje radi, biće izbačen iz grupe odmah bez opomene - navodi na grupi Tanja, administratorka.

Inače, ajvar od barenih paprika sprema se duplo kraće i od iste količine paprika ima bar 50 odsto više onog "lažnog" ajvara.

Hladni dani i cena paprike koja dostiže 130 dinara za kilogram, bar u Šumadiji, usporavaju spremanje ajvara.

Skoro "pravi" ajvar, pečene paprike i patlidžan, Foto: Telegraf

Dilema ostaje, koji je pravi, ali i kako se zovu ostali - od barene paprike, ajvari sa plavim patlidžanom, zelenim paradajzom, šargarepom.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(M. R.)

Video: Mladi Romi u Žablju – snaga zajednice i potencijal za svetliju budućnost

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milance

    26. septembar 2018 | 21:17

    Pravi ajvar je samo od pecenih paprika. Burek je samo sa mesom. tacka

  • Leskovac-Niš

    26. septembar 2018 | 20:55

    Tako je to u svemu kod nas Srba. Samo je ispravno ono što ja kažem ili uradim. Neko kaže da nije važno šta se stavlja u ajvar samo da je ukusno?! Ma nemoj. Ti možeš da napraviš ukusnu zimnicu od čega voliš ali taj bućkuriš ne možeš nazvati nj.v.AJVAR. Zna se recept za pravi ajvar i tu nema improvizacija. Pečena oljuštena paprika (po mogućstvu prava kurtovka), samlevena i upržena na ulju i tačka.

  • js

    26. septembar 2018 | 20:54

    Ajvar mozes pravit na 100 nacina ali jedan je pravi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA