Bliži se rok za prijavu na konkurs: Studentski domovi bogatiji za oko 200 brucoških mesta

 
  • 0

- U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok samofinansirajući studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 9.560 dinara mesečno - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd"

Najveći broj studenata koji ostane bez mesta u domu je upravo među studentima prve godine. Samo najbolji đaci dobijaju mesto u nekom od studentskih domova. Ministarstvo prosvete je prepoznalo potrebu za većim brojem mesta, čime će ove godine obradovati 200 studenata više. Tačnije, odlukom direktora Ustanove studentski centar "Beograd", u školskoj 2018/19. godini planirano je povećanje broja "brucoških" mesta za oko 20 odsto.

Po Konkursu koji je raspisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za školsku 2018/2019. godinu predviđeno je 9.558 mesta za smeštaj u studentskim domovima.

- Iako je prošle godine na državne fakultete upisano manje studenata nego prethodnih godina, za smeštaj u domu konkurisalo je 1962 brucoša - približno isti broj kao ranije. Od broja onih koji su konkurisali njih 715 ostalo je "ispod crte", odnosno – nije dobilo mesto u domu - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd".

Čitaonica Studenstkog doma Foto: Milena Đorđević

Prijava na konkurs za studente prve godine počinje 3, a završava se 18. septembra, dok će studenti starijih godina osnovnih akademskih i strukovnih studija potrebnu dokumentaciju moći da predaju od 19. septembra do 31. oktobra, a studenti drugog i trećeg stepena studija od 1. oktobra do 5. novembra 2018. godine.

Za mesto u domu od presudnog je značaja ostvareni uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice kandidata. Tako je najniža prosečna ocena iz srednje škole za devojke koje su dobile dom prošle godine bila 4,84, a za mladiće 4,76. Studentima starijih godina broj bodova se računa po osnovu uspeha na fakultetu. Dodatno mogu ostvariti jedan bod na materijalni status (ukoliko prosečna primanja po članu porodice studenta u periodu januar-jun 2018. godine ne prelaze 50 odsto prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji).

Prijavnica Studentskog centra Foto: Milena Đorđević

- Nasuprot brucošima, prošle godine su prvi put svi studenti starijih godina, koji su konkurisali za smeštaj u domu, dobili mesto. Tome je doprinela bolja organizacija raspodele mesta, kao i pojačane i nanajavljene kontrole studentskih domova. Prodaja i kupovina mesta u domovima je skoro iskorenjena, što je doprinelo da veći broj studenata dobije dom redovnim putem - objašnavaju u studentskom centru.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za prijem u ustanovu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis ima kandidat: koji je ostvario veći broj ESPB bodova, koji ima manji broj godina studiranja, koji ima veću prosečnu ocenu i koji ima manji prihod po članu porodice.

KO SVE IMA PRAVO

Pravo na smeštaj u studentskim domovima imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Srbije, koji imaju državljanstvo Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju.

Na smeštaj u studentskim domovima po budžetskoj, regresiranoj ceni, mogu konkurisati samo studenti koji se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije, ali i samofinansirajući studenti, kao i do sada, mogu konkurisati, na tzv. tržišno ekonomska mesta.

Studentska menza Foto: Milena Đorđević

- U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajaju za smeštaj od 6.840 do 9.560 dinara u toku meseca - kažu u Ustanovi studentski centar "Beograd".

POTREBNA DOKUMENTA

Prijave sa potrebnom konkursnom dokumentacijom kandidati podnose Službi smeštaja u Studentskom domu "Karaburma", ul. Mije Kovačevića 7b. Ostali kandidati za prijem u ustanovu podnose prijavu s potrebnom konkursnom dokumentacijom studentskoj službi visokoškolske ustanove na kojoj studiraju. Potrebna je:

- prijava na konkurs;

- uverenje da je prvi put upisana I godina studija na teret budžeta Republike Srbije i svedočanstva o završenom I, II i III, odnosno IV razredu srednje škole, originale ili overene fotokopije – za studente I godine studija;

- potvrda sa visokoškolske ustanove o toku studiranja, koja treba da sadrži sledeće podatke: prosečnu ocenu u toku studija, godinu upisa osnovnih studija, broj ostvarenih ESPB bodova, da se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije i podatak koliko traju studije (kod studenata produžene godine osnovnih studija obavezno naglasiti status produžene godine) – za studente ostalih godina i studente sa produženom godinom;

- uverenje o završenom prethodnom stepenu studija i godina upisa I godine drugog stepena studija – za studente I godine drugog stepena studija;

- uverenje o završenom I i II stepenu studija i godina upisa I godine trećeg stepena studija - za studente I godine trećeg stepena studija;

- uverenje o prihodima po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine, nadležnog opštinskog organa iz mesta prebivališta kandidata;

za studente drugog i trećeg stepena studiranja, za uslov da nisu u radnom odnosu: izvod iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje ili potvrdu nadležnog organa, kojom se potvrđuje da student nije u radnom odnosu i ličnu kartu, odnosno potvrdu o prebivalištu.

- Potrebno je da kandidat, radi provere podataka, ličnu kartu i indeks pokaže na uvid službeniku koji prima konkursnu dokumentaciju.

- Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju (ne starije od 30 dana).

- Student prilikom useljenja u ustanovu dostavlja potvrdu visokoškolske ustanove, potpisanu od strane odgovornog lica, da se u tekućoj školskoj godini njegovo studiranje finansira iz budžeta Republike Srbije.

Mladi s invaliditetom Foto: Telegraf

KANDIDATI IZ OSETLjIVIH DRUŠTVENIH GRUPA

Do 10 odsto smeštaja u ustanovi namenjeno je studentima iz društveno osetljivih grupa (iz materijalno ugrožene porodice, studenti bez roditeljskog staranja, iz jednoroditeljskih porodica, iz romske nacionalne manjine, sa hroničnim bolestima, izbeglice...).

- Kandidati iz osetljivih grupa biće proporcionalno zastupljeni (rangirani) u odnosu na broj prijavljenih - navode u studentskom centru "Beograd".

U prošloj školskoj godini, svi prijavljeni studenti iz društveno osetljivih kategorija su dobili mesto.

(S.Vasić)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA