Rus progovorio o stanju na Kosovu: Manastiri su pod opsadom, policajci monahinjama nose hranu

 
  • 8

On je naglasio da Rusija očekuje da OEBS pojača svoje napore kako bi se suprotstavio "radikalnom nacionalizmu među Albancima na Kosovu"

Ruski izaslanik u OEBS Aleksander Lukaševič izjavio je da Albanci na Kosovu pokušavaju da nametnu ekonomsku blokadu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

- Srpska pravoslavna crkva i dalje se suočava sa lošim tretmanom. Albanci na Kosovu pokušavaju da joj nametnu ekonomsku blokadu, da je liše imovine i svih sredstava za život - rekao je ruski diplomata na zasedanju Stalnog saveta OEBS u Beču.

Poniženje za Srpsku pravoslavnu crkvu: Naši sveštenici moraće da uče crnogorski jezik

Kao primer, Lukaševič je citirao kontroverze oko manastira Visoki Dečani, koji je Unesko uvrstio na listu ugrožene svetske baštine.

Kako je naveo ruski predstavnik, lokalne kosovske vlasti ignorišu razne odluke, uključujući sudske presude, koje potvrđuju imovinsko pravo manastira na okolnu teritoriju.

Pored toga, rekao je Lukaševič, manastir u Ðakovici nedavno je bio pod opsadom ekstremisa, a policija je morala da interveniše i isporuči hranu i druga sredstva monahinjama.

On je naglasio da Rusija očekuje da OEBS pojača svoje napore kako bi se suprotstavio "radikalnom nacionalizmu među Albancima na Kosovu".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ono kada se sve oko tebe ruši, a tebi je laganica:U radnji izbio požar, on ostao "ladan kao špricer"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krsta

    16. februar 2018 | 10:52

    Ne moze siptari da uniste manastire.Turci nisu mogli to da urade 500 godina.Pre ce oni da prezive nego divlja drzava oteta srpska teritorija.

  • Keke

    16. februar 2018 | 10:32

    Od šiptara ništa novo; razumeju samo zakon sile i jačeg, a ako toga nema, onda sprovode svoja pravila sile i nečoveštva.

  • SrbIN

    16. februar 2018 | 12:14

    Sve već vidjeno. Albanci hoće da unište jer su srpski i nemoraju da vrate otetu manastirsku zemlju. A imaju i podršku zapada koji umesto da brani okreće ledja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA