Veliko upozorenje za sve građane Srbije: Pazite šta jedete, listerija je sve češća u ribi, mesu i sirevima

 
 ≫ 
  • 3

Sve vrste hrane mogu biti izvor ove bakterije

Evropska agencija za bezbednost hrane, EFSA, koja se bavi zaštitom potrošača u Evropskoj uniji, u poslednjem izveštaju upozorila je da se povećava broj ljudi zaraženih listerijom, i to zbog konzumiranja sveže i pripremljene hrane. Najosetljiviji su, navedeno je, potrošači stariji od 75 i žene između 25 i 44 godine (posebno trudnice).

Trovanje hranom ima svoj "rok trajanja" - evo koliko je potrebno vremena, pa da opet budete kao novi

Stručnjaci EFSA istraživanje o pojavi bolesti koja se prenosi hranom sproveli su pošto je EU u zajedničkom izveštaju upozorila na trend povećanja obolelih od listerioze, posebno između 2009. i 2013. godine.

Oni objašnjavaju da je učestalost listerioze kod osoba starijih od 45 godina povezana sa zdravstvenim problemima koje su ovi potrošači imali, a ovom trendu je, kažu stručnjaci, doprineo rast potrošnje gotove hrane.

- Većina ljudi obolela je nakon konzumiranja hrane poput dimljene ribe, pripremljenog mesa, kao i mekih i polutvrdih sireva. Do pojave oboljenja dovodi i konzumiranje pripremljenih salata - kaže se u izveštaju EFSA.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Inače, sve vrste hrane mogu biti izvor ove bakterije. Najčešće se prenosi preko mesa i mesnih prerađevina, ali i dimljene i sveže ribe. Zbog toga epidemiolozi savetuju da rizične grupe i trudnice ne koriste nepasterizovano mleko i proizvode od tog mleka, ali i neke vrste sireva. Problem je što prisustvo listerije kod zdravih osoba ne daje nikakve simptome, ako ih ima, suviše su blagi.

Klasični simptomi zaraze listerijom su visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi bolovi u mišićima, što ukazuje na tešku kliničku formu.

Kod nas se najčešće o listeriji govori u izveštajima ruske poljoprivredne inspekcije koja povremeno vrati pošiljke mesa iz Srbije, upravo zbog prisustva ove bakterije.

Foto: Profimedia/Sputnik

OSAM REGISTROVANIH SLUČAJEVA 

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2015. godini u zemljama članicama EU/EEA prijavljeno je 2.224 labaratorijski potvrđena slučaja listerioze.

U 2016. godini u Srbiji je prijavljeno osam slučajeva listerioze, najčešće kod ljudi iznad 60 godina. Nije bilo registrovanih smrtnih ishoda.

Daljinac

(Telegraf.rs/Politika)

Video: Dragana Mirković sagradila kuću porodici sa Golije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    7. februar 2018 | 10:30

    A kako da vodimo racuna? Zar za to nije zaduzena sanitarna inspekcija? Sta teeba kad kupimo hranu da uradimo hemijsku analizu???

  • Gagi

    7. februar 2018 | 10:35

    Kod mrkih i tvrdih sireva, kazete, unachi uopste kod sira, e sada i riba ne valja, pa to je neverovazno sta se radi, a ja vam kazem jedite sve ako hocete da budete zdravi, zaprska na mascu, jedite slaninu ako nadjete domacu, obvz.crni luk, beli, sir, kajmak umereno, malo domace rakije, domace kobasice, kakav batut kakvi bakrachi, a zaboravih, ptasetinu i jagnjetinu....

  • milan

    7. februar 2018 | 10:26

    svinjetina je glavni izvor listerije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA