Svetlana je domaćica koja zarađuje brdo novca: Sada ima plan kako da osvoji celu Srbiju, samo ne može sama! (FOTO)
Potražnja za domaćim sirupima, sokovima, slatkom i domaćim likerima tolika je da bi u voćarskim krajevima dve trećine domaćica moglo time da se bavi i da sve imaju mušterije. Kupaca iz velikih gradova Srbije sve je više, a stranci su nezasiti kada je ova roba u pitanju.
Koliko su uopšte zdravi domaći sokovi, džemovi i slatka kupljeni od poljoprivrednika (FOTO)
To je za "Telegraf" posvedočila Svetlana Jovanović iz sela Gornja Trnava u opštini Topola, poznatoj po uzgajivačima i izvoznicima voća. Svetlana i njen suprug Dragan imaju 15 hektara pod voćem. Ona je čuvena domaćica u kraju, a bavi se proizvodnjom desetak vrsta domaćih likera, sirupa i sokova, te kompota i slatka.
- Od 32 kuće u našem kraju, domaćice u 25 bi mogle da rade isto što i ja i da za sve nas ima mesta na tršištu, u stvari, ne bi mogle da postignemo. Šumadija je sva zasađena, nema više gde da se uberu trnjina i kupina, sve je raskrčeno i obrađuje se. Mi u Topoli odavno smo čuveni voćari.
- Samo, mi domaćice sada treba da se udružimo, jer nismo dovoljno obrazovane u tom smeru, neko treba da nas vodi, treba da zaštitimo geografsko poreklo. Takođe, potrebna je pomoć države, kako bi poljoprivredna domaćinstva proširila proizvodnju i usavršavala je. I samo mi domaćice mogle bi da pravimo biznis velikih razmera- objašnjava Svetlana Jovanović.
Ona kaže da ima najviše kupaca u Beogradu i Nišu, a neke stalne mušterije joj par puta godišnje naruče ogromne količine sokova, slatka, kompota, likera i vina. Ima kupce i iz inostranstva, sve do Australije. A stranci su nezasiti ovakve robe iz Srbije, tvrdi Svetlana.
- Stara slatka, od šljiva, dunja, kupina, smokvi, stalno se traže. U mojim likerima vidi se voćni talog, odmah je jasno od čega su, da nije industrijska proizvodnja. Samo dobro voće, šećer i lozova rakija. Sirupi i sokovi su bez konzervansa.
- Držim do zavičajne tradicionalne proizvodnje, spremam kao što je moja baka spremala. Zameraju mi što nemam zapisane recepte, a nemam jer su mi mera jedno plavo lonče i pregrš ovoga, malo onoga. Opet kao baka što je radila. A to se sve više traži - kaže Svetlana.
Da može svoju ponudu da prodaje preko granice, ova žena kaže da bi za par dana pokazala kolika je tražnja, koliki je potencijal ovakva proizvodnja i koliko ljudi ovako može naći posao.
Svetlana i njen suprug Dragan gaje jabuke, breskve, šljive, kajsije, kruške, grožđe, jagode, maline. Dobar deo proizvedenog izvoze, a ostatak voća ne prodaju na pijacama nego prerađuju, što je isplativije, ali zahtevnije. Dragan od voća sprema vina koja je već prodao, ali i rakije- šljivu, dunju, kajsiju, krušku i nešto lozovače za Svetlanine likere.
Svetlana i njen suprug Dragan gaje jabuke, breskve, šljive, kajsije, kruške, grožđe, jagode, maline. Dobar deo proizvedenog izvoze, a ostatak voća ne prodaju na pijacama nego prerađuju, što je isplativije, ali zahtevnije. Dragan od voća sprema vina koja je već prodao, ali i rakije- šljivu, dunju, kajsiju, krušku i nešto lozovače za Svetlanine likere.
Porodica je od najvećih domaćina u okolini jer su poljoprivrednici već četiri generacije, a voćari tri. Jovanovići su prvi u kraju počeli da se bave isključivo voćarstvom.
Tradiciju nastavlja njihov sin Miloš, svojim radom i inovacijama u proizvodnji.
(Marija Raca)
Video: Pepeo i garež je sve što je ostalo od dva spaljena automobila na Novom Beogradu
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Mimi
Lakše je kukati i po celu noć gledati rijalitije, nego zasukati rukave i raditi. Ovo pišem, jer imam mnogo primera oko sebe. Kad sam im predlozila upravo ovo bilo je hiljadu izgovora zašto to ne rade.
Podelite komentar
kamy
Da niste malo preterali sa ,,brdom novca'' tipujete zenu sad ce lopovi da ih saletaju!
Podelite komentar
Duki
Svaka cast i ja sam od nule pocela i ostala sa 15 godine bez oba roditelja ali sam jako borbena i mene sve interesuje puno sam lepih stvari naucila od jedne jako dobre bake treba biti vredan i sve sto moze da se nauci to treba primiti
Podelite komentar