Kako se slavila Nova godina 1977: Šta se nalazilo na svečanoj trpezi pre 40 godina i koja je razlika u odnosu na današnje troškove?!
Pred nama je najlepši period godine, praznična atmosfera je na nivou, stižu nam božićni praznici i Nova godina, ali s njima i brojni izdaci. Za proslavu novogodišnje večeri u Srbiji treba idvojiti ozbiljnu svotu novca koja često prevazilazi i prosečnu platu naših građana.
Ukoliko još niste okitili kuću, požurite! Imate bar jedan VAŽAN RAZLOG za to
Mnogi će reći "eh nije tako bilo u sretna vremena" ili ono čuveno "pamtim ja i bolje dane", ali ako se malo bolje raspitamo i vratimo u taj period, recimo u 1977. godinu, shvatićemo da je i tada Nova godina predstavljala veliki izdatak.
Yugopapir je sačuvao od zaborava, a mi vam prenosimo nekoliko detalja intervjua iz 1977. godine s jednom porodicom koja je otkrila koliki su njihovi novogodišnji izdaci u odnosu na primanja, šta će se naći na novogodišnjoj trpezi i sve o tome kako je pre 40 godina izgledao doček u porodičnom domu.
- Za ovaj novogodišnji praznik moja porodica i ja, sa gostima za dve trpeze pojedemo nov novcat frižider od 180 litara. Toliko potrošimo para za pečenice, mezu, slatkiše i piće, odnosno dekoraciju da bismo mogli da kupimo taj frižider - rekao je jedan domaćin pre 40 godina.
- Imam ja frižider i ne treba mi novi, ali su takva vremena. Nekad sam za taj frižider morao da radim šest meseci, a danas ga mogu kupiti za jednu platu. Za "stojadina" sam nekada morao da izdvojim 50 plata, a danas ga kupim za 15. Za porodični pristojan doček nekada mi je potrbno bilo 5.000 starih, sada to uradim za 200 novih dinara - dodao je.
Tadašnje porodice su na dnevnom nivou trošile oko 100 dinara, za tri obroka, užinu, kafu, rakiju...
Domaćice su pre 40 godina u danima oko Nove godine pravile pretpraznični meni. Za doručak slatko, bela kafa i rovita jaja. Za ručak se jela paštašuta, današnji "bolonjez", makarone sa mlevenim mesom. Večera - šta ostane od ručka.
Novu godinu su dočekivali uglavnom u porodičnoj atmosferi pred malim ekranima sa bogatom trpezom. Domaćice su za porodicu i goste spremale oko 4 kilograma telećeg pečenja, sarmu sa kiselim kupusom, kilogram i po suvomesnatih proizvoda za mezu, torta, burek, pitu sa sirom, 10 flaša piva, četiri litra crnog, dva litra belog vina, a kako su rekli "u kući se od ranije nađe rakije i vinjaka".
Ako je pre 4o godina, za doček bilo potrebno izdvojiti svotu za koju se mogao kupiti zamrzivač od 180 litara, i ako taj odnos prenesemo na današnjicu kada isti zamrzivač košta od 20.000 do 30.00 hiljada dinara, novogodišnji trošak dođe otprilike isti.
Da biste kupili pečenje, mezu, tortu, piće i sve ostale đakonije koje su domaćini 1977. imali na trpezi morate potrošiti makar 20.000 dinara, tako da dolazimo do zaključka da i tada "pare nisu padale s neba", a još manje je sve bilo džaba.
(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Roki
To se nikad nece ponovit, ono druzenje drugarstvo, kad se nije pitalo ko je ko, a emisije na TVeu i nasi umjetnici kao Mija, Ckalja, Burdus, Gidra, Dudek, Nela itd, to je bio holivud za danasnju bijedu i jad.
Podelite komentar
mihailovic
1970-1980 TITOVA JUGOSLAVIJA. SFRJ NEKI JE PLJUJU A TADA SE NAJBOLJE ZIVELO IMAO SAM CAST BITI DRZAVLJANIN SFRJ I ZIVETI U NJOJ. SFRJ CE UVEK ZIVETI U MOM SRCU DOK GOD ZIVIM
Podelite komentar
Koki
Smešno je upoređivati ono vreme sa ovim, to je k'o dan i noć, tada su bili u porodici svi radno sposobni maltene svi zaposleni, a sada jedva jedan član.
Podelite komentar