Srbi menjaju običaje! Sve češće slavu ne slave u svom domu, već po restoranima
Sve više domaćica uživa u svečanostima, a to pokazuje i činjenica da se mnogi odlučuju da svoju slavu obeleže van kuće, odnosno u nekom od prokupačkih restorana. Tako su u jednom restoranu u Prokuplju bukvalo bili prebukirani tokom slavskih dana.
Za Svetog Nikolu su ipak odlučili da ne organizuju svečane ručkove i večere, jer su već krenule sindikalne novogodišnje proslave.
- Zaista je sve više građana Prokuplјa koji rezervišu jednu od naših sala, kako bi u njoj dočekali slavske goste. To je slučaj sa onima koji imaju manje stanove, a veliki broj gostiju. Kroz komentare saznali smo da konačno i domaćice žele da se posvete gostima i sa njima provedu prijatne trenutke, a ne da proviruju iz kuhinja - kažu u ovom restoranu.
Određeni slavlјenici odlučuju se i za muziku, najčešće samo harmoniku, ili sintisajzer, ali preovladavaju oni koji bez muzike organizuju ručak.
- U crkvi smo presekli kolač, veče pre slave u porodičnom krugu organizovali večeru, a goste smo pozvali u restoran. Ovo je bio prvi put od kako znam da sam i ja sedela i razgovarala sa gostima. Uz to, mogu vam reći da je jeftinije ovako - kazala nam je Prokupčanka koja se odlučila za ovakav način obeležavanja krsne slave.
I dok mnogima to deluje čudno, možda čak i preterano, više je praktičnih razloga koji navode domaćine da misle o obeležavanju u restoranu.
Kolika god da je prostorija koja se ima za slavlјa, obično se gosti dočekuju barem tri dana.
- Zakažemo u 18 časova, neko dođe ranije, neko mnogo kasnije, neko veče pre, neko dan posle. Tako se slavsko druženje kao u "Ivkovoj slavi“ produži i na četiri dana. Na kraju si umoran i treba ti još tri naredna dana da se odmoriš. Od slave do Nove godine samo spremam i čistim i to po malo gubi smisao - komentariše ona.
Sa restoranom je druga priča. Kada dođeš, sve je spremno, ne pospremaš ništa, a i gosti su malo disciplinovaniji, pa svi dođu u istom trenuutku. Možeš sa njima da se družiš, što je i jedna od čari slave.
(B. R.)
Video: Palo prvo ovogodišnje skijanje na Torniku, gužva kao u košnici: Sjajne slike zimske idile
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dragoslav
Ko nije sposoban da slavi slavu u svojoj kuci ne treba ni da slavi jel restoran nije namenjen za slave to svi znamo.
Podelite komentar
Nataša
Kako bre večerate svi dan pre slave,vi niste normalni.Samo ne daj bože da se i drugi povedu vašim primerom i tako da slave.Ne mora slava da bude žurka.Slavite u kući i naručite ketering,vi lenjivice jedne nesposobne.Jednom godišnje padnite na nos,kao i one kod kojih posle idete da uživate.Pa slava je nešto što nam je UNESKO zaštitio.
Podelite komentar
M.K.
Ne znam kakva je to moda da se slavi zastitnik kuce van doma , nit razumem zašto neki ljudi slavski kolac naruce gotov iz pekare ja moj umesim sama tako je uvek bilo tako ce i ostati . kako god krsna slava nije takmicenje ko bolje sluzi i sprema . svima koji slave zelim mir srecu i napredak u kuci pa i meni i mojim gostima. Tamjan miriš širi svaki nemir neka smiri !
Podelite komentar