Za post vam treba debeo novčanik! Šaran duplo poskupeo, pastrmka dostiže vrtoglavu cenu
Veliki post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ali i svi oni kojima je riba potrebna za spremanje trpeze za posnu slavu moraće da izdvoje mnogo više novca nego što ste planirali jer je cena ribe u porastu
Bliži se početak velikog ili božićnog posta, a s njim i vreme posnih slava, a cena ribe "skače" iz dana u dan. Tako za kilogram šarana koji je do pre neki dan koštao 300 dinara morate izdvojiti skoro 600 dinara.
Riblji paprikaš od soma i šarana sa ljutom papričicom
SLAVSKI ŠARAN: Savršen recept za posnu slavu koji će i mesojedi obožavati
Veliki post počinje 28. novembra i traje do 7. januara, ali i svi oni kojima je riba potrebna za spremanje trpeze za posnu slavu moraće da izdvoje mnogo više novca nego što ste planirali jer je cena ribe u porastu, čak i duplirane u odnosu na cenu prethodnih meseci.
ŠARAN
Šaran koji je do nedavno u Beogradu koštao nešto više od 300 dinara sada košta skoro 600, a ako želite da ga kupite ispečenog, za to treba da izdvojite i do 1.300 dinara po kilogramu.
PASTRMKA
Sveža pastrmka se kreće oko 500, a pečena 1.300 dinara po kilogramu.
SOM I OSLIĆ
Cena soma i oslića se kreće oko 460 dinara, dok je kilogram pečenog oslića 880 dinara.
SKUŠA
Cena skuše je 750 dinara po kilogramu.
Božićni post
Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana, sve do 7. januara, tačnije do Božića. Prema hrišćanskom učenju, božićni post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi. Do Svehrišćanskog sabora 1166. godine ovaj post je trajao samo sedam dana.
Na istom saboru ustanovljena je i mogućnost takozvanog malog posta od samo sedam dana, koji primenjuju oni hrišćani koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da potpuno poštuju svih 40 dana posta. Na istom saboru odlučeno je da post nije obavezan za sve hrišćane i da je stvar slobodne volje.
(Telegraf.rs)
Video: Izložba slika Vuka Vidora u Comtrade-u
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
NEŠA
Riba je nekada bila sirotinjska hrana a sada je skuplja i od šunke, prošle godine su se zaledile reke i zbog toga su alasi digli cene naravno sa razlogom, treba izaći na vodu po minusu ali šta je sad problem, zbog čega skače cena, vreme je lepo, leda nema, čak i najavljuju da će i decembar biti bez minusa.
Podelite komentar
Пера
Nije mormalno.
Podelite komentar
Stefan
Zelim da vam objasnim par stvari ako mogu. Zasto je saran ovoliko skup. Nisu krive ribarnice. Nasa zarada je po kilu 35 dinara a bio on 515 u nabavci a mi ga prodavali za 550 kao sto je trenutna cena a bio 265 kao pre 2 godine . Ista je zarada u ribarnici. Problem je zato sto ribe nema. Zimus je bio veliki mraz i saran koji je trebao da ima 2.5-3.5 ove sezone ugino je a drugi udarac je bio letos kada je bila susa. Uginulo je mnogo ribe . Jedan ribnjak je izgubio 500 tona. I razlog ovolike cene je jednostavan. NEMA RIBE LJUDI. pitanje je da li ce da je bude za sv nikolu. Ne branim ja ribnjake da se razumemo . I meni je problem da izdvojim 515 hiljada za tonu ribe a zaradim na tome 35000 . A ako nesto ugine to je moj minus. Tako da razumem vas ali nije tako sve jednostavno. Hvala
Podelite komentar