Oni su nas bombardovali zbog Kosova, neće priznati grešku: Dačić o stavu Evropske komisije da se ne mogu porediti KiM i Katalonija

 
 ≫ 
  • 34

Žao mu je što je danas reč o Španiji, jer je to prijateljska zemlja sa Srbijom, koja nije priznala nezavisnost Kosova, izjavio je šef srpske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne očekuje od zemalja Evropske unije da, posle događaja u Kataloniji, kažu da su pogrešili se tiče Kosova.

Brnabić posle konsultacija kod Vučića: Nosim pismo u Brisel, tražimo odgovore

Evropska komisija: Kosovo i Katalonija nisu za poređenje

- Mislim da je to nerealno očekivanje. Oni kada greše grešiće do kraja. Onda bi morali da pljunu sami na sebe. Oni su nas bombardovali zbog Kosova. To može (Donald) Tramp da kaže za bivšu američku politiku, može da kaže neko novo rukovodstrvo neke države. Međutim, obiće se sve njima o glavu - kategoričan je Dačić.

Žao mu je što je danas reč o Španiji, jer je to prijateljska zemlja sa Srbijom, koja nije priznala nezavisnost Kosova, izjavio je on za RTS.

Prema njegovim rečima, priznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova otvorena je "Pandorina kutija" i desilo se ono što smo upozoravali da će se desiti, i neće se zaustaviti na Kataloniji, pošto takvih separatističkih pokušaja ima još u Evropi.

- Otvorena je Pandorina kutija. Na primeru Kosova je rečeno: mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila - naglasio je Dačić.

On kaže da mu smetaju dvostruki aršini međunarodne zajednice, ali to, kako je rekao, neće promeniti stav Srbije koja je za očuvanje teritorijalnog integriteta Španije.

- Mnoge zemlje imaju drugačije stavove kada je reč o njihovim problemima, kada taj problem dođe u njihovo dvorište u odnosu na ono što se desilo na Kosovu i Metohiji. Kosovo ne može da bude izdvojen i specifičan slučaj - rekao je šef srpske diplomatije.

Komentarišući to što nije bilo reakcije Evropske komisije na postupanje španske policije, on je rekao da, kada su njihovi interesi u pitanju i kada politički nešto odluče, oni uvek nađu način da to opravdaju.

Upitan za grafite koji su osvanuli u Vojvodini kojim se srpska severna pokrajina pokredi sa Katalonijom, i činjenicu da je Nenad Čanak bio u Kataloniji tokom referenduma, Dačić je rekao da to još jedna potvrda da nije samo u Briselu nakaradna politika, već da je ima i među predstavnicima u Srbiji.

- Kada Republika Srpska najavi mogući referendum, onda je to antievropsko, antisrpsko ponašanje. Ja nisam primetio neka idu u Banjaluku da podržavaju referendum Srba u BiH. Kako će objasniti posle Katalonije Srbima u BiH da ne treba da idu na referendum - pita se Dačić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

UNESKO? HAJDE NEK'' PROBAJU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Priština nije podnela zahtev za prijem Kosova u Unesko, jer nisu sigurni da imaju dovoljnu podršku.

- Oni to tumače da mogu da podneti zahtev na samoj generalnoj konferenciji, zato što je prošli put njihov zahtev prošao Izvršni savet. To je papazjanija. Hajde nek'' probaju. Ja nikoga ne provociram - rekao je Dačić za RTS.

Oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kako je rekao, želeli su slabu Srbiju na Balkanu, a to im neće poći za rukom.

MILAN TEPIĆ JE ZA HRVATSKE ZVANIČNIKE MORALNA GROMADA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je reakcija hrvatskih zvaničnika na podizanje spomenika Milanu Tepiću još jedan primer "ludila" i "antisrpske histerije", dodavši da je za njih Tepić moralna gromada.

- Očigledno je da su hrvatski zvaničnici oboleli od neizlečive bolesti, a to je antisrpska histerija. Ona nije samo u predizbornim kampanjama - naglasio je Dačić za RTS.

On kaže da mu nije jasno zbog čega reaguje Hrvatska, čije rukovodstvo veliča ustaški pokret, koji podižu spomenik teroristi Miru Barišiću i table sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

- Zvaničnici te zemlje protestuju zbog podizanja spomenika Milanu Tepići, oficiru JNA, koji je život dao za svoju zemlju, koji se zakleo da će braniti svoj garnizon i svoje vojnike u to vreme od nelegalne formacije Hrvatske. Za njih je on moralna gromada - zaključio je Dačić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    3. oktobar 2017 | 12:33

    Uzvrati udarac srbijo bar recima oni su nam solili po pameti zdravoj.sta sad evropa cuti lepo je pocelo srbija uniju nece ni da vidi .bice raspadnuta .oni su nas ostavili u sendvicu sve drzave su oko nas unija samo mi ne i mogu da se igraju a svi prolaze kroz srbiju tranzit most preci put ka evropi ali njihovo tlo se ljulja polako i sve brze i jace doci ce i i druge drzave do raapada katalonija ne odustaje jer i kosovo su proglasili nezavisnim bez ustava srbije solana neka im objasni kako je kosovo odnosno srbiju jugoslaviju pocepao dosla mecka i na njegova vrata da zaigra dobro cini dobro se nadaj ?

  • Mića iz kafića

    3. oktobar 2017 | 11:32

    To Ivice pritisni ih dobro! Pritisni ih Ivice do same ivice, dok ne poplave. Samo tako, udri im kontru i presing štaviše. I to na njihovome terenu.

  • Skiner

    3. oktobar 2017 | 10:36

    Porediti ili ne to je njihovo pitanje. Ali je nesporno da je sa Kosovom uspostavljena nova paradigma i ona će se sve češće pojavljivati. Priznavanjem te paradigme, zemlje priznavači će najviše trpeti. Samo vremena, i ništa više. Srpska žrtva je podneta, i bili smo u tome prvi. Sada sledi još čitav niz zemalja sa svojim Kosovom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA