Kako Nemci vide Dačićev predlog o razgraničenju na Kosovu

 
  • 11

Ideju srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o podeli Kosova švajcarski dnevnik "Noje cirher cajtung" komentariše kao "probni balon Beograda"

Ne može se zamisliti da će se Kosovari složiti sa naelektrisanim korigovanjem granica sa Srbijom, piše štampa na nemačkom o ideji šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o podeli Kosova. Predlog se naziva „kontroverznim“.

Albanci pripremaju srpsko - makedonski sukob?

Od Tadićeve ideje do Lazareve kletve: Vučić o predlozima za Kosovo

„Srpski ministar spoljnih poslova se zalaže za podelu Kosova“ – naslov je članka objavljenog na portalu lista Handelsblat:

- Tako bi konflikt koji traje decenijama oko bivše srpske pokrajine koju sada naseljavaju gotovo samo još Albanci, mogao da bude rešen – napisao je ovaj visoki državni funkcioner za jedan list.

Foto: Tanjug/MUP Srbije/Zoran Živković

Kosovo je od pre devet godina nezavisna država koju je priznalo više od 110 zemalja. Na Kosovu ima mnogo srednjovekovnih srpskih manastira i bojnih polja, pa je Beograd do sada hteo da povrati taj region. Prema ranijim idejama o podeli, Severno Kosovo je moglo da bude pripojeno Srbiji, piše Handelsblat.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Dačićev predlog je švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung nazvao „probnim balonom Beograda“

- Odnos Srbije i Kosova je tema koju Beograd odnedavno vrlo aktivno kultiviše i pri tome ne preza ni od kontroverznih predloga. Tako je ministar spoljnih poslova u svom članku predložio da se Kosovo podeli. Iako to nije eksplicitno rekao, bilo je jasno da cilja na odvajanje Severa Kosova na kojem žive pretežno Srbi.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Zasad nema reakcija sa Kosova, sigurno i zato što je Dačić pojasnio da je u pitanju samo njegova ideja a ne zvanična pozicija vlade. Doduše, teško je zamisliti da ta ideja nije dogovorena sa moćnim srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. On je prošle nedelje najavio da će u Srbiji pokrenuti unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju - piše ovaj švajcarski list.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

- Pitanje pomeranja granica na Zapadnom Balkanu je istorijski krajnje eksplozivno i to ne samo na Kosovu, čije granice Srbija do danas nije priznala, baš kao ni samu državu. A na Kosovu se u poslednje vreme rasplamsala žestoka politička diskusija oko minimalnog pomeranja granice sa Crnom Gorom, koje je bitno doprinelo padu vlade Ise Mustafe u maju ove godine. Tako da ne može da se zamisli da će Kosovari da se slože sa politički mnogo više naelektrisanim korigovanjem granica sa Srbijom. Albanski krugovi su u prošlosti lansirali ideju razmene teritorija – Sever Kosova naseljen Srbima za Jug Srbije na kojem živi mnogo Albanaca - zaključuju u Noje cirher cajtungu.

(Telegraf.rs/DW)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA