Ljiljana Pekić: Posle podiznja spomenika mom suprugu, znatno se povećala čitanost (FOTO)

 
  • 1

- Posle podizanja spomenika, znatno se povećala čitanost, kao i uopšte interesovanje za Pekića, a to je na kraju krajeva i bio naš krajnji cilj - rekla je supruga jednog od naših najvećih pisaca 20. veka

Ljiljana Pekić, supruga Borislava Pekića, izjavila u intervjuu za nedeljnik "Ekspres” da je Fondacija "Borislav Pekić” zajedno sa Gradom Beogradom, i uz neumornu pomoć gradskog menadžera Gorana Vesića inicirala da se podigne spomenik našem velikom piscu na Cvetnom trgu.

BELI GOLF JE JURIO KA NJEMU, ON GA JE ZAUSTAVIO SVOJOM ENERGIJOM: Ovo je još jedna priča koja dokazuje snagu i veličinu Borislava Pekića!

TO ŠTO JE VUČIĆ OTKRIO SPOMENIK PEKIĆU ZASLUŽEN JE ŠAMAR DEMOKRATAMA! Borina supruga Ljiljana otvorila dušu

- Posle podizanja spomenika, znatno se povećala čitanost, kao i uopšte interesovanje za Pekića, a to je na kraju krajeva i bio naš krajnji cilj. Oduševljeni smo što svaki put kada prođem neko grli spomenik, deca sede u njegovom zagrljaju i prolaznici mogu da se svakodnevno podsete na njega - rekla je supruga Borislava Pekića.

Spomenik Borislavu Pekiću svečano je otkrio tada premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu prošle godine. Spomenik se nalazi na obnovljenom Cvetnom trgu, na kapiji Vračara, pa se može reći da je ovo je povratak Pekića na Vračar, jer svi posetioci Vračara se najpre susretnu sa Pekićem nedaleko od Treće gimnazije, gde je maturirao.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Postavljanje spomenika inicirala je porodica našeg književnika, a konačnu odluku o podizanju spomenika doneli su odbornici Skupštine grada.

Foto: Privatna arhiva Ljiljane Pekić

Borislav Pekić je jedan od naših najvećih pisaca 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik. Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta, jedan od najpoznatijih Vračaraca i veliki borac za demokratiju u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA