Hvalimo se da imamo diplomate na čelu države, a politika nam je "Glup, gluplji, najgluplji": Hrvatski poslanici o Kolindinom pozivu Vučiću

 
 ≫ 
  • 23

Neočekivani poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, komentarisali su danas i saborski zastupnici kojima nije potpuno jasna spoljna politika koju aktualna vlast vodi

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se vezano za složene odnose Hrvatske i Srbije i osvrnulo se na najavljenu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Zatupnici u Saboru izjavljivali su da im nije jasno koja je spoljna politika Hrvatske.

Oglasila se ambasada SAD povodom poziva Kolinde

Saopštenje Ministarstva prenosimo u celosti:

- Odnosi Republike Hrvatske i Republike Srbije su složeni, međutim upravo zbog toga i u želji da se otvorena pitanja rešavaju Vlada RH u stalnom je dijalogu sa srpskom stranom. Juče i danas u Beogradu i Bačkom Monoštoru u toku je sednica Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Ovo je prvi sastanak Odbora nakon više od tri godine, a hrvatsku delegaciju predvodi državni sekretar Centralne kancelarije za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. Isto tako, početkom februara u Zagrebu će se održati novi sastanak koordinatora za rešavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije. Prvi je sastanak održan krajem prošle godine, a za početak marta se priprema i sastanak Zajedničkog odbora za sprovođenje i podsticanje ekonomske saradnje između RH i RS.

Foto-ilustracija: Tanjug, Widewallpapershd

- Nažalost, ustrajnosti hrvatske strane u rešavanju otvorenih pitanja s ciljem poboljšanja bilateralnih odnosa, ne pridonose postupci srpske strane poput propagandističke i manipulativne izložbe o Jasenovcu postavljene 25. januara 2018. godine u UN-u. Vlada RH je reagovala vrlo čvrsto na takve postupke srpske strane i retoriku visokih službenika RS. U toj perspektivi gledamo i procenu pravog trenutka za susrete visokih službenika -stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Neočekivani poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Hrvatsku, uprkos diplomatskoj noti Hrvatske Srbiji, komenarisali su danas i saborski zastupnici kojima nije potpuno jasna spoljna politika koju aktuelna vlast vodi, prenosi "Večernji list". Ipak, većina pozdravlja pokušaj smirivanja učestalih sukoba između dve zemlje.

- Ne znamo koja je to hrvatska spoljna politika. Pitao bih kakva je to politika kada u istom danu premijer šalje Srbiji diplomatsku notu, kada ministarka spoljnih poslova govori da su promoteri četništva na čelu Srbije, a u istom trenutku predsednica poziva predsednika Vučića. Narod je zbunjen i narodu nije jasno o čemu se radi. Hvalimo se da imamo karijerne diplomate na čelu države, ali ovo je politika "Glup, gluplji, najgluplji". Odnos predsednice i Vučića podseća na vremena odnosa Pahor-Kosor – komentariše Miro Bulj iz stranke Most.

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA

SDSS-ov Milorad Pupovac smatra da je izuzetno značajno da dođe do susreta predsednice sa Vučićem kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke.

- I kako bi polemički tonovi, neretko tonovi koji izazivaju neprijateljstva i animozitet zaustavili. Takođe je važno da se vratimo svim onim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne rešavaju se, a to su otvorena pitanja vezana uz rat, izbeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granica - kaže Pupovac.

Ipak, i samom Pupovcu je bilo teško da komentariše koliko su koordinirani potezi predsednice i Vlade, s obzirom na to da se jedan dan šalje diplomatska nota Beogradu, a drugi ih se poziva u Hrvatsku, piše "Večernji list".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

HDZ-ov Miro Kovač kaže da se sad čeka odgovor predsednika Vučića na poziv predsednice, koji je prema poslednjim informacijama prihvatio poziv i boraviće u Zagrebu 12. i 13. februara.

- Što se tiče Hrvatske i Srbije, dijalog je nužan i treba razgovarati o otvorenim pitanjima poput ratnog nasleđa, agresije na Hrvatsku. Bilo bi vrlo važno da se napravi jedan mali proboj, odnosno jedan iskorak i da se to i vidi, neka to bude pitanje hrvatske manjine u Srbiji. Bilo bi za očekivati i pozitivno da manjina u Srbiji bude napokon bude zastupljena sa mestom u Skupštini Srbije – tvrdi Kovač koji smatra da niko ne bi trebalo da bude iznenađen ovim pozivom predsednice, posebno jer je "logično kad se dogovaraju ovako kapitalne stvari, da se o tome vrše konsultacije i da svi akteri budu integrisani".

VIDEO: Da li će se hrvatska predsednica i srpski predsednik sresti na Sretenje?

(Telegraf.rs)

Daljinac

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko N

    31. januar 2018 | 16:02

    Hrvatska je izvršila oružanu pobunu protiv svoje države, Jugoslavije. Napali su vojsku u kasarnama. Danas govore kako je njih neko napao. Gade se pomosli na Jasenovac. Veličaju proterivanje civila, a onda od Srbije traže da se pronađu nestali, (najviše ih je krajiških Srba). Kada se ovako napiše, pomisli čovek da neko nije kako treba.

  • MANEŠTANI

    31. januar 2018 | 17:34

    Dokle god budu na stajalištu da je Srbija bila agresor i da nije bio građanski već takozvani domovinske rat tu nema pomaka. I još insistiraju na 24000 hektara zemlje preko Dunava po Austrougarskom katastru da to pripada njima.Sada im u ovom slučaju ne paše AVNOJske granice. Po pitanju manjina je u redu da se napravi kompromis neka manjine budu zastupljene u institucijama obe države i da se poštuju njihova prava, ne samo deklarativno nego istinski.

  • zoran

    31. januar 2018 | 17:09

    daleko im lepa kuća, nisu ih džaba nemci opisali rečenicom "sačuvaj me bože kuge , gladi i hrvata."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA