≫ 

Sabor minutom ćutanja odao počast Praljku, potom izbio incident: "Simboličan način ukazao na svu nepravednost presude" (FOTO) (VIDEO)

Nakon što mu je pročitana presuda Slobodan Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posledica preminuo u bolnici

  • 7

Hrvatski sabor je u nastavku prekinute sednice danas većinom glasova usvojio zajedničku izjavu parlamentarnih stranaka u vezi sa haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH, koju je pročitao predsednik Gordan Jandroković, a potom je održan minut ćutanja za Slobodana Praljka, koji se ubio u sudnici tribunala, nakon što mu je potvrđena presuda da je počinio ratni zločin.

"Kad sam ja doneo bombu u sudnicu, kako onda Praljak ne bi mogao da unese otrov?" Tri verzije o tome ko je generalu ispunio poslednju želju

Trojica poslanika su, međutim, zatražili desetominutnu pauzu, pre rasprave o presudi haškog tribunalima i događajima koji su obeležili jučerašnji dan u tom međunarodnom sudu, koji je presudom u slučaju "Prlić i ostali" praktično okončao svoj mandat.

Šestorici čelnika tzv Herceg-Bosne Haški sud je u sredu pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH: Prliću 25, Stojiću, Praljku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora.

Nakon što mu je pročitana presuda Slobodan Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posledica preminuo u bolnici.

Foto: Tanjug / AP

- Upravo je tragičnim činom oduzimanja života, general Slobodan Praljak na simboličan način ukazao na svu nepravednost žalbene presude Dopustite mi da u ime Hrvatskoga sabora i u lično ime izrazim iskreno saučešće njegovoj porodici - rekao je Jandroković.

Foto: Tanjug / AP

Uoči sednice Sabora, međutim, GLAS-ov Goran Beus Rajhenberg je rekao da "neprihvatanje jučerašnje presude dovodi dovodi u pitanje pređašnje oslobađajuće presude hrvatskim generalima''''.

Inače, jutros je odložena sednica zagrebačke Gradske skupštine zbog inicijative odbornice Brune Esih da ona započne minutom ćutanja sa haškog osuđenika za ratni zločin Slobodana Praljka.

Foto: Tanjug / AP

Incident u Saboru

Haška presuda hrvatskoj šestorki za zločine u BiH dovela je do povišenih tenzija u hrvatskom Saboru, gde se dogodio i incident.

Ivan Pernar iz Živog zida, naime, predložio je da nastave sa sednicom, što je iziritiralo HDZ-ovca Damira Felaka.

Felak je počeo Pernara gađati papirima, a Hrastov Hrvoje Zekanović nazvao ga je glupanom i poručio da treba da se leči.

Potom je ih je okružilo obezbeđenje, ali nije bilo potrebe za intervenciju. Pernar je potom snimio kratki video u kojem je pozvao HDZ na odgovornost.

Printskrin: Youtube/Zetich memes

Pernar je ispričao da vladajuća HDZ sada pokušava da smisli šta će da kaže i da su im, kako kaže, sada potrebni sastanci i pauze.

- Činjenica je sledeća: prema presudi haškog suda predsednik HDZ-a Franjo Tuđman učestvovao je sa još nekim drugim zvaničnicima iz BiH u zločinačkom poduhvatu. Ono što će HDZ sada verovatno reći je teško licemerno - da ne priznaje presudu. HDZ priznaje haški sud, ali je te iste generale, uključujući i Slobodana Praljka, isporučio Hagun - naveo je Pernar.

Dodao je da očekuje da će HDZ sada ponavljati mantru da ne prihvataju presudu.

Foto: Tanjug/AP

Plenković na sednici vladi o "moralnom činu" Praljka

Hrvatski premijer Andrej Plenović je na početku današnje sednice vlade ponovo izrazio saučešće porodici haškog osuđenika za ratni zločin, Slobodana Praljka.

- Izražavam saučešće porodici. Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je na neki način uputio poruku kako doživljava presudu koja je i po našem sudu nepravedna - naveo je Plenković na sednici vlade.

Foto: Tanjug / AP

Premijer je rekao da vlada izraža saučešće i prema svim žrtvama, prem svim zločinima koji su počinjeni bez obzira ko je počinitelj.

- Mislim da smo kao država u ovom postupku pokušali dati maksimalan napor da se doprinese informacijama - rekao je Plenković ne precizirajući šta pod tm misli.

Foto: Tanjug / AP

Inače, on je juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će Hrvatska ispitati sve mehanizme, pa i obraćanje Savetu bezbednosti UN, kako bi osporila presudu koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat.

Pogledajte video incidenta:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bokibinsr

    30. novembar 2017 | 11:25

    Vidi ovo,Hrvatska vlada minut cutanja za zlocinca.A mi Mladica i ostale Srbe ni da pomenemo nesmemo

  • srbIN

    30. novembar 2017 | 10:49

    o krvniku netreba napisati niti jedno slovo, vi posvećujete mnogo više..

  • Panta rei

    30. novembar 2017 | 10:48

    I po ovome je jasno ko stoji iza stvaranja HercegBosne i uza brojnih zločina HVO i HV u BosniiHercegovini. po Hrvatima i Hrvatskoj neki Hrvat nie može biti Hrvat samo zato što je Hrvat. Kolektivno ludilo i bezobrazluk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA