Telegraf u destileriji Nenada Krstića, pili smo njegovu vrhunsku rakiju! Legendarni kapiten kao pravi srpski domaćin: Šećer je ovde zabranjena reč (VIDEO)

 
 ≫ 
  • 19

- Sidu ne znam da li leči, ali znam par mojih drugova je tu bilo i kažu: vuče me na radost, nema agresije - opisuje nam Krstić svoju rakiju Troglav

Ispunjava me ova destilerija i znaš, nisam od onih koji bi po svaku cenu pokušali da ostanu u košarci. Volim je i dalje, sve mi je dala, ali raskrstio sam sa tom pričom, završila se karijera i to je to.

Posle dva i po sata vožnje od Beograda do Ratine nadomak Kraljeva i nekih 190 kilometara pregaženog puta, bilo je malo neobično da nam ove reči izgovara nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić.

Nasmejan je i deluje smireno i ispunjeno kao i boce njegovom novom prirodnom okruženju, destileriji Krstić. U njoj je takođe kapiten, samo se sada to zanimanje zove malo drugačije.

Čudno je bilo videti ga u džemperu i farmericama posle toliko godina u šortsu i majici sa grbom orla. Ovog puta je njegov zaštitni znak nešto drugo, rakija od šljive koju i sam voli da proba kao svaki pravi domaćin.

Ideja o otvaranju destilerije tinjala je, kaže nam, više godina unazad, a namera je bila da se spoji lepo, korisno, tradicionalno srpsko i ono što mu ne bi stvaralo pritisak.

Tako je počeo da nastaje Troglav koji se peče u hali od oko 800 kvadrata.

Rakija koju prozivodi Nenad Krstić; Foto: Marko Jovanović
Nenad Krstić i novinar Telegrafa uz "čašicu" su prešli mnoge teme; Foto: Marko Jovanović

- Rakija je nešto po čemu nas prepoznaju u svetu i nema rok trajanja - kaže Krle dok pokazuje fermentore, burad, peć i dok se u vazduhu još jače nego vani oseća miris dunje koja se tog trenutka pravi.

Objašnjava da ni u pečenju rakije, kao ni na košarkaškom parketu ne može da bude prečica, ako bismo da nešto izađe na dobro.

Katkad mu pomaže i otac, koji u obližnjim Roćevićima peče rakiju za svoj merak i sa kojim je sve podigao od nule. Nenad nije siguran čiju od dve rakije stariji Krstić više voli, ali tvrdi da je u njegovoj destileriji šećer zabranjena reč.

Ljubitelji "dobre kapljice" će imati priliku da se upoznaju sa kvalitetom Krstićevih prozivoda već u subotu 2. marta u Beogradu, kada će svoju rakiju predstaviti na prestižnom salonu vina Wine Mart.

Burad u kojima se čuva dragocena tečnost; Foto: Marko Jovanović

Dok smo čekali da se završi razgovor sa tehnolozima, probali smo malo i sami, da bi se razgovor kasnije preneo na neizbežnu košarku koja mu je sve to i pružila. Ipak, i posle toliko godina karijere u raznim klubovima u Evropi i NBA, te reprezentaciji Srbije i sada karijere vlasnika jedne male destilerije, Krle sebe danas najradije opisuje kao porodičnog čoveka posvećenog deci.

- Tačno je jer stvarno mene ispunjava cela ova moja priča jer sam se dosta namučio prvenstveno da podignem sve ovo od nule. Jer ovde je pre jedno godinu dana bila samo livada i maltene sam učestvovao i u projektu samog objekta i u tehnološkom i u proizvodnji učestvujem aktivno, tako da mi je jako drago da vidim tu neku svoju muku u boci gde ljudi imaju reči hvale. Zadovoljan sam celom pričom.

U proizvodnji su cisterne, kazan, destilacioni uređaj i na tom mestu odležava bezbojna rakija, prerada voća i magacin.

Najmodernija tehnologija instalirana je u destileriji; Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović

- Ja sam jedan od degustatora, kao što sam rekao da volim da učestvujem u svemu pa i u odabiru voća, volim i da probam te naše proizvode, ali tehnolozi su ti koji daju glavni sud i koji su glavni degustatori uz neke moje drugove prijatelje koji su non-stop tu. To mi znači kad iskreno kažu šta misle.

I bivši saigrači iz reprezentacije probali su rakiju. Teodosić i Bjelica su među prvima imali priliku da je okuse.

Nemanja Bjelica i Miloš Teodosić; Foto: instagram.com

- Teo je bio letos kad je još sve bilo sirovo i kad nije bilo za bocu, ali probali su rakiju i svi su bili zadovoljni. Bjelica je bio malo kasnije, ali opet je i on bio kad još nije bilo u flaši, pa ih očekujem posle sezona da dođu. Možda i sad posle Estonije i Izraela mada kratak je period, a Teo je sad pre nekoliko dana dobio i dete. Negde od maja, juna očekujem ih.

Kada je u pitanju sam kvalitet rakije, ona ne sme da sadrži ni gram šećera, već se alkohol dobija samo od prirodnog šećera koji postoji u voću.

- Šećer je ovde zabranjena reč, ni gram šećera ne dodajemo, niti bojimo rakiju. Ovde je čista proizvodnja, trudim se da radim onako domaćinski. Možda u ovom trenutku neisplativo, nekomercijalno, ali ja znam šta sam vam ponudio i da je čista, koju retko ko radi. Ima primera koji rade vrhunske destilate, ali ima i loših.

Foto: Marko Jovanović

Boravak u Americi u NBA ligi pomogao mu je da razvije biznis, jer su igrači imali predavanja na temu čime mogu da se bave po završetku karijere.

- Ukratko, NBA je meni možda i pomogao, jer on ima ta neka predavanja gde pričaju igračima da misle šta će raditi posle karijere. Ja sam u tom trenutku uvek bio nešto nostalgičan, uvek sam se rado vraćao i u Kraljevo i u Srbiju i nekako sam razmišljao šta da uradim da to ima smisla, da to bude neki srpski proizvod i da imam razloga da se vraćam u Kraljevo.

- Prvobitna ideja je bila voćnjak, ja i imam voćnjak između Kraljeva i Čačka, ali sam se preorjentisao na proizvodnju rakije jer je to gotov proizvod. Kompletna procedura proizvodnje je objedinjena, od voća, prerade do boce, a i to je srpski proizvod po kom smo poznati u svetu i tako mi se rodila ideja pre četiri, pet godina. Proizvod nema rok trajanja, pa ja nemam pritisak da moram da ga plasiram tako da sam u suštini zadovoljan.

Rakija je naziv Troglav dobila po jednom brdu u okolini što bi trebalo da joj da poseban pečat.

Svako bure ima prepoznatljiv naziv; Foto: Marko Jovanović

- Počelo je sa šljivom, ali ima i malina, kajsija, imamo i višnju u ponudi, do jeseni će biti dunja, kruška i jabuka i to je asortiman koji ćemo moći da ponudimo do kraja godine. Kod nas se najviše ceni šljiva, normalno, ali uz šljivu ide viljamovka, dunja i kajsija, a ostale su propratne i idu malo manje pa traže nekog posebnog ljubitelja ko voli, jer ih nema mnogo na tržištu.

Njegov otac pravi rakiju u obližnjim Roćevićima i voli i jednu i drugu. Nenad nije siguran koju stariji Krstić više voli.

- To morate njega da pitate, ali mislim da je ova draža jer i on sam zna koliko smo se namučili oko celog projekta jer je bilo dosta... nije lako napraviti jer treba zadovoljiti Hasap sisteme, tehnološke, protivpožarne. Bilo je tu neznanja jer smo bukvalno krenuli od nule. Pijemo svi rakiju, ali ne znamo o celom procesu proizvodnje. Imamo prostora za širenje i daj Bože da bude razloga za to.

Nenad Krstić u svojoj destileriji; Foto: Marko Jovanović

- Dosta ljudi je prošlo kroz ovo, mahom lokalnih. Ja nisam tu svakog dana, ali jesu radnici i trudim se da zaposlim ljude baš iz ovog sela, da bih tako na neki način potpomogao makar kroz tu priču, jer svi znamo da malo posla ima generalno za ljude na selu. Baš jutros je bio neki čovek koji je tu probao i pričali smo, pa treba da radimo. Volim da sednem sa ljudima i pričam.

- Jednom sedmično poslednje dve godine, nekad se desi da dođem i dva puta, a nekad ne dođem. Sad nisam bio jedno mesec dana tako da mi je ovo prvi dan posle mesec dana što nije baš svakidašnje.

Obilazak destilerije Nenada Krstića i novinara Telegrafa; Foto: Marko Jovanović

- Volim da dođem, pogotovo je lepo kada pada mrak. Napravimo neko osvetljenje pa napravimo neko sedenje. Kad dođem u Kraljevo, retko kad idem do grada i ako imam neko društvo, obično ih zovem da dođemo ovde. Pa posle odemo eventualno na neku večeru ili čak naručimo hranu ovde.

Obično dolaze drugovi iz Kraljeva, a Nenad kaže da poštuje „sveto trojstvo“ kafa, ratluk i rakija. Čvarci ponekad „ulete“ u čitavu kombinaciju.

- Ma kakvi, nikad ja nisam ni vodio nešto preterano računa što se tiče ishrane, uvek sam se hranio kako mi je prijalo. Ali sad uvek kafa, rakija, ratluk, kad ga ima, kad ga nema. A čvarke? Manje-više, više pršuta i sir. Kraljevo je generalno poznato kao grad koji proizvodi najbolji sir i kajmak. To je već druga priča, ali nekako mi sir i kajmak ne idu uz mene, više rakija i cela ta priča.

Destilerija Krstić; Foto: Marko Jovanović
Nenad Krstić ispred ulaza u svoju destileriju; Foto: Marko Jovanović

- Najpre bih sebe opisao kao porodičnog čoveka, roditelja jer sam jako posvećen deci i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. A ova destilerija eto i kao preduzetnika koji se trudi da radi stvari kako treba. Ja sam kroz ovaj posao video da tu ima svega i svačega. Ne samo u ovom poslu, nego u svakom i trudim se da svojim primerom pokažem da kao i u sportu nema prečica. Evo i ovo ovde mora da odleži da bi imalo smisla i kvaliteta.

Kažu da dobra rakija sidu leči, šta leči Troglav?

- Sidu ne znam, ali znam par mojih drugova je tu bilo i kažu: vuče me na radost, nema agresije. Znate kako ide kad se pije žestina, nekad ljudi pucaju malo više, a ova moja rakija ih više vuče na radost i sreću. Možda je povukla i od mog karaktera, ali to su neki komentari ljudi koji dođu, nikad nije bilo nikad nekih problema.

Foto: Marko Jovanović

Krstić više nije u košarci, ali za sada nema planove ni da se aktivno uključuje u sport u nekoj drugoj ulozi. Čak i sve manja odigra basket ili šutira na koš.

- Košarka manje više, ne, odvikao sam se toga. Ponekad, ali retko. Da smo pričali i vodili ovaj razgovor pre godinu dve, rekao bih više, ali sada ne. Ostvaren sam u životu u svakom pogledu i prelomio sam u svojoj glavi, završila se karijera to je to. Nisam od onih koji se trude po svaku cenu da ostanu u sportu pa bilo šta da rade. Ja trenutno nisam u košarci. Volim je jer mi je sve dala, ali nisam u njoj i ne moguda kažem da mi nedostaje previše sada - konstatovao je Krstić.

Ovo je samo deo velike priče sa legendarnim srpskim košarkašem, sada uspešnim proizvođačem najkvalitetnije rakije. Detalje o njegovoj bogatoj karijeri, kako izgleda teren na kome je počeo da igra košarku, mnogim anegdotama u reprezentaciji Srbije, čitajte u četvrtak u drugom delu intervjua.

Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović

Foto: Marko Jovanović

Foto: Marko Jovanović
Foto: Marko Jovanović

(Miloš Ljubisavljević)

Video: Delije spremile koreografija za Barselonu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    27. februar 2019 | 17:18

    Pravi patriota koi voli svoju OTADZBINU.

  • DARKO 100%

    27. februar 2019 | 17:57

    Ako se dogodi nešto loše, piješ kako bi zaboravio; ako se dogodi nešto lepo, piješ kako bi proslavio; a ako se ništa ne dogada, piješ kako bi se nešto dogadjalo.

  • ????

    27. februar 2019 | 16:25

    Bravo Krle....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA