Palačinke sa tamnom čokoladom i rumom
Sastojci:
Za testo:
- 60 g glatkog brašna
- 3 jaja
- 3 dl mleka
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Za fil:
- 80 g tamne čokolade s 72 % kakaa
- 2 kašike ruma
- malo mleka
- 100 g prženih mlevenih lešnika
Priprema:
Priprema palačinki :
Stavite brašno u duboku posudu, dodajte šećer, vanilin šećer i so pa izmešajte. Stalno mešajući dodajte mleko. Na kraju dodati jaja i smesu izmiksati kako bi bila bez grudvica.Ostaviti testo da odstoji najmanje 1 sat na sobnoj temperaturi, a zatim peći palačinke. U tiganj ulijte malo ulja, zagejte i ulje odlijte. Pomoću kutlače stavljajte smesu u vruć tiganj počevši od sredine prema krajevima. Gotove palačinke prelijte s otopljenom čokoladom, pospite prženim mlevenim lešnicima i ukrasite.
Priprema fila: lešnike u suvom tiganju, bez dodatka masnoće, propržite uz stalno mešanje oko 10 minuta. Stavite ih u suvu krpu i lagano protrljajte kako bi se korica skinula, pa ih sameljite u blenderu.
Čokoladu otopite na pari uz dodatak ruma i mleka, dok ne postane retka po vašem ukusu. Sipajte u vruć tiganj šaku krupne soli, taj trik pomoći će vam da se palačinke bolje ispeku. So izvaditi iz tiganja pre stavljanja ulja i smese.
Gotove palačinke punite filom, ukrasite lomljenom čokoladom i svežim voćem.
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.