Uvek omiljena poslastica: palačinke
Sastojci za 10 osoba:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 1/2l mleka
- malo soli
- 5 kašika ulja
- 1 vanilin šećer
- 5 kašika hladne ili gazirane vode
Priprema:
Jaja se umute, doda malo mleka, malo brašna, vode i naizmenično dodaje mleko i brašno, uz neprestano mešanje da se ne bi napravile grumuljice. Dobro je da se testo malo posoli. Na tiganju se ugreje malo ulja (tek toliko da tiganj bude zamašćen) i zatim sipa testo da se tanko razlije po čitavom tiganju.
Palačinke se peku na jakoj vatri s jedne strane, okrenu, i peku s druge strane. Pečene palačinke premažu se džemom ili nekim drugim kremom po želji, a mogu i sa filom od sira, saviju, poslažu u posudu i pospu šećerom u prahu i posluže. Dobre su kada ih poslažemo u tepsiju, prelijemo slatkom pavlakom i zapečemo u rerni. Ovo je osnovni recept, a od vaše volje i želje zavisi kako ćete ih slagati, a i filovati po svom ukusu.
(Telegraf.rs)
Video: Selaković na otvaranju 5. Rusko-srpskog kulturnog foruma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.