Slatka pletenica punjena orasima i brusnicama
Sastojci
- 1000 g brašna
- 7 g svežeg kvasca
- 120 g šećera
- 100 g masnoće
- 3 jaja
- 200 ml kisele pavlake
- malo soli
- kora od pomorandže i limuna
- 250 ml mleka
Fil:
- 100 g oraha
- 50 g kandiranog limuna ili kajsija
- 100 g pistaća ili badema
- 50 g brusnice ili grožđa
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 100 g maslaca
- 2 kašike marmelade
Za premaz:
- 2 žumanca
- mrvičasti šećer
Priprema:
Odvojite 150 g brašna od ukupne količine, za obradu testa i posipanje. U ostalu količinu, u sredinu ulijte toplo mleko i izmrvite kvasac, okolo dodajte sve ostale sastojke osim maslaca. Kada se kvasac podigao dobro umesite testo i ostavite da se diže 60 minuta. Kada se testo udvostručilo, dodajte mu toplu otopljenu masnoću i ponovno umesite, ostavite 30 minuta da se diže.
Voće i orašaste plodove sitno iseckajte i podelite u dva dela, u jedan deo stavite pistaće-brusnice, a u drugi orahe i limun. Možete kombinovati po želji, možete i samo marmeladu, marcipan i tanji sloj smese za orahovaču i makovnjaču. Sada testo podelite na dva dela i razvijte u pravougaonik.
Testo poprskajte maslacem i otopljenom marmeladom. Sada pospite jedan od dva fila i šećer pomešan sa vanilin šećerom . Zarolajte i stavite na pleh, pa isto tako još jednom sa drugim filom filujte. Stavite na pleh jednu do druge, zarežite na 2-3 cm, ne skroz do dna. Zatim prebacite zarezani deo jedan preko drugoga. Ponovno tako zarežite pa prebacite. Od ove količine će vam ispasti dve pletenice. Sada pletenice premažite žumancima i pospite mrvičastim šećerom ili bademima.
Rernu ugrejte na 200°C pa je smanjite na 180°C i stavite pletenicu da se peče 35-40 minuta, tokom pečenja čim počne lagano da rumeni prekrijte je alu-folijom i nastavite sa pečenjem još 15-20 minuta.
(Telegraf.rs)
Video: Direktno zakucavanje u bankinu: Šta se ovde zapravo desilo?
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.