Rolat od šargerepe i maskarpone sira
Sastojci za 8 osoba:
Sastojci za rolat:
- 120 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice rendanog muskatnog oraha
- 3 veća jaja
- 175 g šećera
- 200 g pirea od kuvane šargarepe
- 1/2 kašičice vaniline esencije
- 65 g oraha, sitno naseckanih
- 50 g prah šećera
Sastojci za fil:
- 250 g maskarpone sir
- 120 g prah šećera
- 2 kašike pavlake
- 1/4 kašičice vanile
- rendana korica jedne pomorandže
Priprema:
Uključiti rernu na 190 °C. Pleh veličine 30 X 23 cm i 2,5cm dubine prekriti papirom za pečenje pa papir premazati puterom ili sprejom za pečenje i blago pobrašnjiti. Izmešati zajedno brašno, so, sodu bikarbonu, cimet i muskatni orah, pa sve to prosejati u posudu. Jaja umutiti sa šećerom, da vam postanu svetla i gusta, pa dodati pire od šargerepe i vanilu i sve umutiti da se sjedini.
Sada dodavati brašno, lagano mešajući. Spremljenu masu sipati u podmazan pleh, posuti seckanim orasima, pa peći oko 12 do 15 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečeno, pa ostaviti 5 minuta na žici, u plehu, da se ohladi. Dok se rolat hladi vi pripremite čistu kuhinjsku krpu i na nju prosejte prah šećer Na prosejani prah šećer okrenuti pečenu koru nežno skinuti papir pa zaviti u krpu. Ostaviti da se hladi, a za to vreme umutiti fil.
Fil:
U posudu staviti maskarpone sir, vanilu i prah šećer. Sve to dobro umutiti dok ne dobijete vazdušasti krem i u njega umešati rendanu koricu pomorandže, pa sve dobro promešati. Ohlađen rolat polako odviti, premazati kremom i staviti na tacnu sa preklopom na dnu. Rolat nije potrebno ni sa čim više ukrasiti, jer sa spoljne strane su vam orasi prekriveni prah šećerom.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.