Sočna torta od jagoda i soka pomorandže
Sastojci:
Kora:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 150 ml ulja
- 150 ml isceđenog soka od pomorandže
- malo soli
Preliv:
- 200 g jagoda
- 100 g šećera
Fil:
- 500 g jagoda
- 2 kašike šećera
- 1 kesica želatina (preliv za torte)
- 300 ml slatke pavlake
Priprema:
500 g jagoda razrežite na četvrine (ili polovine) i pospite sa 2 kašike šećera, pa stavite u frižider da puste sok
Preliv:
200 g jagoda propasirajte i dodajte šećer, pa prokuvajte 10 minuta dok se preliv malo ne smanji i stavite ga na hlađenje.
Kora:
Dobro umutite jaja sa šećerom da bude kremasta smesa, te im polagano dodajte ulje, a zatim, sok i na kraju umešajte brašno. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Kora vam mora biti malo cvršća, zato što se u njega ne dodaje prašak za pecivo. Kada se kora ohladi prerežite je na pola i sredinu namažite ukuvanim prelivom.
Stavite obruč oko torte pa na gornju koru složite jagode u sok koji vam je ostao, dodajte 2-3 kašike vode i prelijte ga preko jagoda da vam se natopi i kora. Skuvajte želatin, po uputstvu na kesici i prelijte preko jagoda. Možete i odstupiti od osnovnog recepta, pa između kora staviti neki beli krem.
(Telegraf.rs)
Torta, šećer, brašno, ulje, sok od pomorandže, so, jagode, želatin, slatka pavlaka
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.