Praznična torta od šargarepe i ananasa
Sastojci:
Za kolač:
- 2,5 šolje brašna sa praškom za pecivo
- prstohvat soli
- 3 kašičice cimeta
- 1,5 šolja žutog šećera
- 400 g srednje barene šargarepe
- 250 g kisele pavlake
- 125 ml ulja
- 4 jajeta
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 3 kašičice rendane korice od pomorandže
- 170 g seckanog ananasa
- 60 g grubo mlevenih oraha
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike maskarpone sira u prahu
- prah šećer po ukusu
- 1 kašičica rendane korice od pomorandže
- 1 kašika soka od pomorandže
- 60 g mlevenih oraha
Priprema:
Zagrejte rernu na 150-160°C. Pripremite ovalni kalup za torte precnika 24 cm i obložite ga folijom po obruču i papirom za pečenje na dnu kalupa. U jednu posudu sipajte brašno i cimet, pa mu dodajte prašak za pecivo, malo soli, šećer i šargarepu. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, ulje, jaja, ekstrakt vanile i koricu od pomorandže.
Kad se masa dobro sjedini dodajte je prvobitno propremljenoj masi sa šargarepom. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Dodajte u dobijenu smesu krupno mlevene orahe i ananas. Sve sjedinite pa sipajte u pripremljen kalup. Pecite oko 1 sat i 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u centar ne bude suva. Kad se kolač skroz ohladi prerežite ga po pola. Pripremite sirni namaz tako što ćete pomešati 300 ml slatke pavlake sa dve ravne supene kašike maskarpone sira u prahu i po ukusu dodajte prah šećera.
Pred kraj dodajte koricu i sok od pomonarandže. Tortu premažite izmedu dva sloja, a potom i preko cele površine. Preostale grubo seckane orahe pospite sa strane.
(Telegraf.rs)
Video: Seljani u suzama: Misteriozno izbijaju požari na imanjima kod Brusa, nestaje plod mukotrpnog rada
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.