Štrudla s krckavom koricom, filovana makom i suvim grožđem
Sastojci:
Testo:
- pakovanje kvasaca
- 1 kafena kašika šećera
- 1 kafena kašika brašna
- 3 dl mlakog mleka
- 500 g brašna
- 2 dl ulja
- 3 jajeta
- 2 supene kašike šećera
- rendana kora jednog limuna
Fil:
- 500 g maka za štrudlu
- 4 dl mleka
- 250 g suvog grožđa
- 1 jaje (žumance za premazivanje štrudli)
- prah šećer za posipanje
Priprema:
Pakovanje kvasca izdrobiti , dodati kašičicu brašna i šećera, pa preliti sa 3 dl mlakog mleka. Sačekati da kvasac nadođe. Brašno prosejati, dodati šećer, rendanu koru limuna, tri žumanceta , ulje i nadošli kvasac. Mutiti mikserom dok se ne stvore mehurići.
U veću posudu sipati vodu (skoro provrelu), pa zatim u nju staviti posudu sa testom, prekrivenu. Nakon 15 do 20 min testo će nadoći. Zagrejati mleko pa u vrelo dodati mak. Promešati i skloniti sa ploče. Iseci dva papira za pečenje po 35 cm i testo podelite na dva dela. Nije potrebno dodavati brašno. Razvuci oklagijom premazanom uljem testo po papiru. Premazati makom i posuti suvim grožđem.
Uviti u štrudlu u rolnu, pa sa papirom preneti u pleh. Premazati žumancetom. Uklučiti rernu na 250°C i staviti u nju štrudlu, pa peći 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu pečenja na 200°C i peći još dvadestak minuta. Vruće štrudle prekriti dok se ne prohlade, pa seći i posipati prah šećerom.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.