Pečena patka sa sokom od pomorandže
Sastojci:
- 1 patka (težine oko 1.5 kg)
- 1 sok od pomorandže
- 0.5 dl ulja
- 20 grama maslaca
- 0.5 dl mleka
- so po potrebi
- biber i so
Priprema:
Patku oprati i dobro osušiti, a zatim unutrašnjost natrljati sa malo soli i ulja. Ostatak ulja politi po posoljenoj patki, pa je stavite u rernu i pecite. Posle pola sata pečenja politi je sa malo mleka, a kasnije je još polivati vlastitim sokom.
Kad je patka skoro gotova, izvaditi je iz rerne, natrljajte maslacem i prelijte isceđenim sokom pomorandže. Vratiti je u rernu i do kraja pečenja je još polivati sokom koji se napravio tokom pečenja. Pečenu patku ostaviti malo da se ohladi, zatim je iseći na delove, složiti na tanjir i, eventualno, još jednom politi vlastitim sokom.
Poslužiti je sa prilozima po želji, a odlična je sa mladim krompirima i sočivom.
(Telegraf.rs)
Video: Selaković na otvaranju 5. Rusko-srpskog kulturnog foruma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.